Jij regelt nieuwe donateurs voor de Vogelbescherming

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Projectleider Major Donor Fondswerver
Bedrijf: Vogelbescherming Nederland
Wat opvalt aan de vacature: je hoeft geen passie voor vogels te hebben, maar het mag wel

Wat doe je dan eigenlijk?

Wist je dat het Waddengebied hét wegrestaurant is voor trekvogels? Handig om te weten als je Projectleider Major Donor Fondswerver bij de Vogelbescherming (ongeveer 70 medewerkers) wil worden. Je onderhoudt namelijk de relaties met bestaande donateurs, kijkt of je hen bij nieuwe projecten kan betrekken en zoekt nieuwe donateurs. En dat is van groot belang: er komt wel structureel geld binnen van de Postcodeloterij en (voor specifieke projecten) ook van bijvoorbeeld het Waddenfonds, maar 80 tot 90 procent van de inkomsten van de Vogelbescherming komt uit particuliere giften.

Jij houdt je bezig met het relatiebeheer van die particulieren, bijvoorbeeld (potentiële) individuele donateurs, maar ook met dat van bedrijven. Zo zijn er verschillende boeren die begaan zijn met het leven van weidevogels. Deze boeren houden hun land bewust langer nat en maaien later. Op die manier houden de weidevogels nog wat leefruimte over, naast de intensieve landbouw in ons land. En als de boer daar dan een pomp met zonnecellen voor nodig heeft, overleg je met hem over de mogelijkheden voor financiering. Ook hou je hem op de hoogte van andere projecten met weidevogels die misschien interessant zijn.

Wat voor collega moet je zijn?

Je moet houden van netwerken. Jij zorgt er samen met je vijf collega’s in het marketingteam voor dat donateurs blijven of nieuwe donateurs zich aanmelden. Specifieke vogelkennis heb je niet nodig, maar een beetje interesse ervoor is natuurlijk niet verkeerd. Ellen van Buuren, teamhoofd fondsenwerving:

“Als je van raceauto’s houdt, zit je bij de Vogelbescherming misschien niet zo goed.”

Waarom zoeken ze iemand?

“We denken dat er een markt is voor deze functie”, zegt Van Buuren. De functie is dus nieuw.

Wat verdient dat?

Tussen de 2.850 en 4.380 euro bij een fulltime contract. De functie is voor 32 uur per week.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Je werkt voor 150.000 mensen, de donateurs die - als het goed is - dezelfde passie hebben als jij: een passie voor vogels. En je werkt met collega’s die ieder vogeltje en ieder vogelgeluid herkennen. Een beetje doorzettingsvermogen moet je wel hebben voor deze nieuwe functie, niet bij iedereen in de organisatie is ondernemerschap aanwezig. Van Buuren:

“Soms moet je er wel een beetje aan trekken om dingen voor elkaar te krijgen.”

    • Marieke ten Katen