‘Jihadgetuige’ trekt verklaring in

Een klap voor het Openbaar Ministerie: de belangrijkste getuige in een terreurproces ‘verzon’ zijn verklaring .

De belangrijkste getuige in een zaak tegen een vermeende Haagse terroristische organisatie is teruggekomen van zijn verklaring. De 21-jarige Ahmed S. heeft maandag in een besloten verhoor tegen de rechter-commissaris gezegd dat zijn belastende getuigenis over deze terreurgroep is verzonnen. Dat melden bronnen rond het onderzoek aan deze krant.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet reageren. De verklaringen van S. spelen een sleutelrol in een groot proces waarbij het OM tien radicale moslims uit Den Haag probeert te vervolgen als terroristische organisatie. De groep zou jongeren hebben geronseld voor de gewelddadige strijd in Syrië. De leidende figuren uit het vermeende netwerk, Azzedine C. (32), Rudolph H. (24) en Oussama C. (18), zitten sinds vorig jaar zomer in voorarrest. Voor het jihadproces zijn in september 22 zittingsdagen uitgetrokken om in totaal 50 getuigen te horen.

Ahmed S. was tot nu toe de enige getuige in het strafdossier die verklaart dat hij is ‘gehersenspoeld’ door leden van dit netwerk. S. verklaarde hierover begin 2014 in een politieverhoor nadat hij zelf was opgepakt op verdenking van ronselpraktijken en het onttrekken van een minderjarig meisje aan het ouderlijk gezag. Nu zegt S. dat hij zijn verklaringen heeft verzonnen. Hij voelde zich onder druk gezet door de politie en had het idee dat hij moest vertellen wat zij wilden horen, zei S. maandag tegen de rechter-commissaris. Uit angst dat hij een lange celstraf zou krijgen, zou hij hebben verklaard dat hij is gehersenspoeld.

In kringen rond het onderzoek valt te vernemen dat justitie er rekening mee houdt dat S. onder druk van het jihadnetwerk zijn belastende verklaring heeft ingetrokken. Een woordvoerder van het OM wijst erop dat „in zijn algemeenheid geldt dat een eenmaal afgestane verklaring afgelegd blijft”. Dus ook wanneer een getuige later terugkomt op zijn woorden, kan zijn eerdere verklaring worden gebruikt tijdens de rechtszaak. Wel moet justitie in zo’n geval motiveren waarom de eerdere verklaring geloofwaardiger zou zijn. Tegenover de rechter-commissaris ontkende Ahmed S. maandag dat hij is bedreigd. Hij heeft geen advocaat.

Volgens André Seebregts, advocaat van ‘ronselverdachte’ Azzedine C., is het afhaken van de getuige een klap voor justitie. „Het bewijs dat mijn cliënt zou hebben geronseld was al zwak en is door deze verklaring nog zwakker geworden.”

Het vorige proces waarbij een ‘jihadronselaar’ terecht stond, liep uit op vrijspraak. Het OM had vier jaar geëist tegen de 20-jarige vrouw Shukri F. wegens het ronselen van vier vrouwen en twee mannen voor de strijd in Syrië. F. sprak frequent en dwingend over het kalifaat en de wenselijkheid van sterven als martelaar. Toch oordeelde de rechter in december dat zij niet heeft geronseld voor de gewapende strijd. Voor het ronselen van de mannen was er niet voldoende bewijs en de rechter achtte het onwaarschijnlijk dat de vrouwen zelf in Syrië zouden gaan vechten. Het OM is in hoger beroep gegaan.

    • Andreas Kouwenhoven