Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

IS claimt dood Amerikaanse vrouw door luchtaanval - nog geen bewijs

Een man houdt zijn mes in de lucht in de stad Raqqa.
Een man houdt zijn mes in de lucht in de stad Raqqa. Foto Reuters / Stringer

De Islamitische Staat (IS) claimt vanavond dat een Amerikaanse hulpverleenster door een luchtaanval van Jordanië om het leven is gekomen. Dat zou zijn gebeurd aan de rand van de Syrische stad Raqqa. Dat melden de persbureaus AP en Reuters op gezag van Site Intelligence Group, een eenmansgroep die de situatie in het Midden-Oosten monitort. IS zelf heeft nog geen bewijs naar buiten gebracht dat zou wijzen op de dood van de vrouw.

Twitter avatar siteintelgroup SITE Intel Group IS Claims American Female Hostage Killed in Jordanian Airstrike http://t.co/p3jnbALTyy http://t.co/2qQz24fIAj

IS heeft de vrouw geïdentificeerd als de Amerikaanse Kayla Jean Mueller. Ze zou om het leven zijn gekomen tijdens bombardementen die werden uitgevoerd op het moment van het vrijdaggebed. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken kon de dood van Mueller niet bevestigen. Volgens woordvoerster Marie Harf is het departement ervan op de hoogte dat meerdere Amerikanen worden vastgehouden in het buitenland, maar kon ze over Mueller niks zeggen.

Plaatsvervangend woordvoerder van het Witte Huis, Eric Shultz, zegt dat de berichten worden onderzocht. Bernadette Meehan, woordvoerster van de Nationale Veiligheidsraad van Amerika kon het bericht ook niet bevestigen.

Twitter avatar markknoller Mark Knoller Further, @Schultz44 says US Intelligence looking into ISIL report. Also says US coordinates with Jordanian Air Force about its air strikes.
Twitter avatar BuzzFeedNews BuzzFeed News Spokesperson for National Security Council on American hostage (via @NBCNews) http://t.co/AdyJzhLZVi http://t.co/vRRNsQzQsm

Oorlogsjournalist Hans Jaap Melissen:

Twitter avatar HansJMelissen Hans Jaap Melissen Nu vraag of t door bombardement komt, of dat ze haar hebben gedood en vervolgens in puin gelegd om te doen alsof het daardoor kwam.

CNN-journalist Jim Sciutto:

Twitter avatar jimsciutto Jim Sciutto #Jordan Interior Minister tells CNN #ISIS claim is “another PR stunt”..”They are now trying to drive a wedge between the coalition”

Mueller zou zich in dit gebouw hebben bevonden, aldus de terreurgroep.

Twitter avatar BuzzFeedNews BuzzFeed News More: ISIS claims this was the building the American hostage was in when she died http://t.co/OOCKdC3vD7 http://t.co/VyeeB38oC4

Mueller, volgens The New York Times de enige Amerikaan die nog wordt vastgehouden door IS, verdween in augustus 2013 nadat ze met haar Syrische vriend naar de Noord-Syrische stad Aleppo was gereden. Haar collega’s kregen een aantal maanden later een video waarin ze te zien was en smeekte voor haar leven.