Ireen Wüst na één seizoen al weg bij Continu-ploeg

Ireen Wüst in actie op de 1.500 meter tijdens de selectiewedstrijden voor het WK afstanden in het pak van Team Continu. Foto ANP/ Vincent Jannink

Het avontuur van Ireen Wüst bij Team Continu van oud-schaatsers Marianne Timmer en Gianne Romme duurt niet langer dan een seizoen. De beste Nederlandse schaatsster heeft vandaag bekendgemaakt na dit seizoen te vertrekken. Om sportieve redenen.

Wüst schaatste tot en met het vorige seizoen voor de uiterst succesvolle TVM-ploeg, waar ook Sven Kramer deel van uitmaakte. Bij Continu, een echte sprintploeg, wilde allrounder en specialist op de middenlange afstand Wüst zich verbeteren op de kortere afstanden. Ze schaatst tot nu toe een prima seizoen. Zo won ze het EK Allround nog met overmacht en volgende week tijdens de WK afstanden is ze favoriet op de 1.500 en 3.000 meter en de ploegenachtervolging.

In een YouTube-video vertelt Wüst onder andere dat één van de redenen voor haar keuze het gebrek aan mannelijke sparringspartners is. Team Continu is een ploeg die geheel uit vrouwen bestaat. Haar keuze heeft niets te maken met ontevredenheid over ploeg of coaches.

Wüst weet nog niet bij welke ploeg - met mannen - ze volgend jaar zal rijden.

Romme vindt timing Wüst niet zo handig

“Heel erg jammer”, noemt coach Romme het besluit van Wüst tegenover de NOS:

“De insteek om slechts één jaar samen te werken, heb je nooit. We wilden graag met haar verder.”

Romme vindt het moment dat Wüst heeft gekozen om dit te melden een beetje ongelukkig:

“Ik waardeer haar eerlijkheid, maar met de belangrijke kampioenschappen in het vooruitzicht is dit niet zo handig. Gelukkig hebben Marianne en ik veel meegemaakt in onze carrières. We moeten met die ervaring het seizoen goed zien af te sluiten. Daar zijn we professioneel genoeg voor.”

    • Frank Huiskamp