Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Rebellen ontbinden parlement Jemen, raad moet land leiden

Nadat er gisteren een akkoord bereikt was over een nieuwe regering in Jemen, hebben Houthi-rebellen alsnog aangekondigd dat ze de macht in het land overnemen en het parlement ontbinden. Dat melden de persbureaus AP en AFP.

Een zwaarbewapende militie bewaakt de toegang tot het hotel in Sana'a waar de partijen vandaag onder aanvoering van de VN een uitweg zochten uit de politieke crisis in Jemen.
Een zwaarbewapende militie bewaakt de toegang tot het hotel in Sana'a waar de partijen vandaag onder aanvoering van de VN een uitweg zochten uit de politieke crisis in Jemen. Foto ANP-EPA / Yahya Arhab

Nadat er gisteren een akkoord bereikt was over een nieuwe regering in Jemen, hebben Houthi-rebellen alsnog aangekondigd dat ze de macht in het land overnemen en het parlement ontbinden. Dat melden de persbureaus AP en AFP.

De rebellen willen dat een 151-koppige presidentiële raad het land de komende twee jaar gaat leiden. Daarnaast worden ’revolutionaire commités’ verantwoordelijk voor de samenstelling van een nieuw parlement, bestaand uit 551 leden. Dit maakten de rebellen bekend tijdens een televisie-uitzending. De verklaring werd voorgelezen door een onbekende Houthi-rebel, die stelde dat deze maatregelen moesten zorgen voor rust in het land.

Er heerst in Jemen politieke onrust sinds president Abd-Rabbu Mansour Hadi en het kabinet van minister-president Khaled Bahah opstapten. Dit nadat de Houthi’s het presidentiële paleis innamen en de president opsloten in zijn vertrekken.

Angst voor opmaat naar burgeroorlog

Midden-Oostenredacteur Toon Beemsterboer schreef eerder al in NRC Handelsblad (€) dat de Houthi’s in feite al aan de macht zijn sinds ze in september vorig jaar de hoofdstad Sana’a en andere delen van het noorden veroverden. De Houthi’s eisten na verloop van tijd betere vertegenwoordiging in het parlement en de staatsinstellingen. Beemsterboer over de situatie:

Analisten vrezen dat dit de opmaat is naar een burgeroorlog of zelfs de opdeling van het land. Het Westen is vooral bezorgd over de vraag wat dit betekent voor Al-Qaeda. De Amerikaanse regering ziet het Jemenitische filiaal van Al-Qaeda als de grootste bedreiging. De groep heeft in delen van Oost- en Zuid-Jemen een vrijhaven gevonden vanwaar het terreuraanslagen kan beramen op het Westen. Een van de daders van de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs had in Jemen een training gevolgd.

Eerst wél een akkoord

Gisteren leek het er nog op dat de verschillende partijen in Jemen wel tot een akkoord waren gekomen en samen een tijdelijk landsbestuur zouden vormen. Die presidentiële raad zou het land voor een jaar gaan leiden, waarna een definitieve regering zou worden geïnstalleerd. Het akkoord volgde nadat woensdag de deadline hiervoor was verstreken. Deze was vastgesteld door de in de hoofdstad Sana’a dominante Houthi-rebellen. Zij brachten vorige maand de regering ten val waarop president Abed Rabbo Mansour Hadi opstapte. Het leger had toen al sinds september een zware strijd geleverd met de sji’itische Houthi’s.

Zij gaven zondag de verschillende groeperingen nog drie dagen de tijd om samen met hen tot een compromis te komen. De vijfkoppige raad zou worden geleid door Ali Nasser Mohammed, die Zuid-Jemen leidde voordat het land samenging met Noord-Jemen.