Grootste schip ter wereld trekt nazi-naam ‘Pieter Schelte’ terug

Toch maar niet ‘Pieter Schelte’. Een woordvoerder van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas heeft laten weten dat ze voor het grootste schip ter wereld alsnog een andere naam gaan zoeken.

De Pieter Schelte in Rotterdam.
De Pieter Schelte in Rotterdam. Foto Rien Zilvold

Toch maar niet ‘Pieter Schelte’. Een woordvoerder van het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas heeft laten weten dat ze voor het grootste schip ter wereld alsnog een andere naam gaan zoeken.

Tegenover persbureau ANP laat hij het volgende weten: ”Na de brede en wijdverspreide kritiek, hebben we deze keuze gemaakt.” De internationale transportvakbond ITF eiste dat de naam van het schip zou veranderen en startte een petitie waarin olie- en gasbedrijf Shell werd opgeroepen het schip niet in te huren. Shell wil het vaartuig inzetten bij de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee. Shell reageerde tevreden op het besluit van Allseas.

Niet alleen pionier in offshoretechnieken

Het schip van 382 meter lang en 124 meter breed meerde vorige maand aan in de Rotterdamse haven bij de Tweede Maasvlakte. Daar blijft het de komende drie maanden liggen om te worden afgemonteerd. Economieredacteur Mark Duursma schreef in januari, toen het schip aan kwam, het volgende over de historie van de naam in NRC Handelsblad (€) :

Publiciteit was er ook vanwege de naam van het schip. Edward Heerema, president van Allseas, noemde het schip naar zijn vader Pieter Schelte Heerema (1908-1981). Heerema sr. was niet alleen een pionier in offshoretechnieken, maar middenin de Tweede Wereldoorlog ook officier van de Waffen-SS, verantwoordelijk voor het ronselen van werkkrachten voor door nazi’s bezette gebieden in Oost-Europa. Na de oorlog werd hij veroordeeld tot een lichte straf, hij begon een nieuw leven in Venezuela.

Eerder verdedigde de normaal mediaschuwe Edward Heerema in De Telegraaf de keuze als volgt:

In onze wereld kent men Pieter Schelte Heerema vanwege zijn verdiensten, daar speelt die episode geen rol. Maar in de familie is wel degelijk geworsteld met vaders oorlogsverleden. We hebben er heel duidelijk afstand van genomen en we kunnen ons goed voorstellen dat dit voor velen moeilijk ligt. Het was voor mij een tweestrijd. Enerzijds het besef van die oorlog, anderzijds de bewondering voor zijn creativiteit en ondernemersgeest.