Paus heeft niets tegen corrigerende tik

Paus Franciscus staat achter de mogelijkheid van een corrigerende tik – als die maar opvoedend bedoeld is. Tijdens zijn wekelijkse audiëntie ging hij woensdag uitgebreid in op de rol van vaders. Als dat nodig is, moet die zijn kinderen weten te corrigeren, zei Franciscus. „Ik hoorde eens een vader zeggen: ‘Soms heb ik mijn kinderen een beetje moeten slaan, maar nooit in het gezicht, om hen niet te ontmoedigen.’ Wat mooi. Hij heeft een gevoel voor waardigheid. Hij moet straffen, en doet dat op een rechtvaardige juiste manier, en gaat dan verder.”

Franciscus onderstreepte verder dat vaders aanwezig moeten zijn, hun kinderen moeten begeleiden in alles wat met opgroeien te maken heeft. „Maar aanwezig zijn is niet hetzelfde als controleren. Want vaders die te veel controleren, geven hun kinderen geen ruimte, laten hen niet groeien.”

Sommige critici vinden dat Franciscus te lichtvaardig denkt over fysiek geweld. Op zijn reis naar Sri Lanka had hij gezegd dat wie iemands religie beledigt, op een reactie moet rekenen. En daarna: „Als mijn goede vriend [...] een lelijk woord zegt over mijn moeder, kan hij een klap op de neus verwachten.”