Eigenaar ontsnapte cobra ‘heeft lesje geleerd’

De ontsnapte Kaapse Cobra in Made. Foto ANP/ Luc van Hintum

De 24-jarige inwoner van Made wiens cobra in september ontsnapte, “heeft van de gebeurtenis geleerd”. Dat zei hij vrijdag tegen de rechter in Breda. De man werd door de rechter veroordeeld tot een voorwaardelijke werkstraf van 50 uur, zoals de officier van justitie had geëist.

De zogeheten Kaapse cobra hield Made in september in de ban. De slang ontsnapte uit een terrarium aan de Valkenhof. Het duurde dagen voor de gemeente en de eigenaar het dier vonden bij de woning.

De inwoner van Made mag in zijn tweejarige proeftijd ook geen gifslangen meer houden. De aanklager zei dat genoeg te vinden, omdat de man al voldoende heeft geboet, onder meer door alle media-aandacht die de ontsnapping kreeg.

Het Openbaar Ministerie vond ook dat de 24-jarige man moest opdraaien voor de gemaakte kosten om de slang te vinden: 7675,30 euro. Daar wilde de rechter nog niet over oordelen.

Meer tijd nodig

Voor de beslissing of de man wel of niet voor de kosten moet opdraaien is volgens de rechter meer tijd en onderzoek nodig. “Dat kan niet even tussendoor.” De 7675,30 euro is exclusief de overuren die ambtenaren hebben moeten maken en de catering die voor hen is besteld.

Volgens de gemeente gaat het daarom om een veel hoger bedrag. De gemeente Made heeft een vordering tot schadevergoeding ingediend voor een bedrag van ruim 17.000 euro.

Barbecue

De man heeft inmiddels zijn gifslangen weggedaan. Als hij weer eens gifslangen zou nemen, zou hij het anders aanpakken, vertelde hij de rechter. Hij zou de dieren niet meer op zijn slaapkamer houden, kiezen voor een ander type terraria en een ander soort sloten.

De ellende die hij de buurt en zichzelf heeft bezorgd, wil hij niet nog eens veroorzaken. Na het voorval heeft hij ook bij iedereen in de straat zijn excuses gemaakt en de buurt als goedmaker een barbecue aangeboden.

    • Bas Tooms