Beware of Mr. Baker

NPO 2, 23.00-00.28u.

(Jay Bulger, 2012). In de openingsscène van de documentaire Beware of Mr. Baker zien we hoe de Britse rockdrummer Ginger Baker (74) met zijn wandelstok de neus breekt van documentairemaker Jay Bulger. De toon is meteen gezet.

Baker is het gedroomd onderwerp van een rockdocumentaire: een invloedrijke drummer, vooral door zijn werk met gitarist Eric Clapton in Cream en Blind Faith, maar ook een onberekenbare, gewelddadige junkie die rusteloos rondtrekt en een spoor van vernielingen achterlaat onder collega’s en familie. We zien fijne archiefbeelden uit de jaren zestig waarin Baker oogt als een kruising tussen Catweazle en Animal uit de Muppetshow. De verhalen over oorlog, messen, heroïne worden op de geluidsband versterkt door de aanhoudende donder van Bakers drums.

Nu woont hij als oude man in Zuid-Afrika met een 29-jarige internetbruid en 38 polopony’s. Bakers lichaam wil niet meer, het geld is op en hij drumt niet meer. Veelbetekenend toont Bulger een onaangeroerd drumstel in een kamertje.

Op het einde krijgen we te horen waarom Baker de neus van Bulger brak. Dan volgt een soort van happy end.

    • Wilfred Takken