Deze zeven rijkste Chinezen en hun bedrijven moet je kennen

Foto Reuters

Nederland heeft Quote. De VS heeft Forbes. China heeft een eigen prestigieuze rijkenlijst:de Hurun Rich List. Een initiatief van de Luxemburger Rupert Hoogewerf (Chinese naam Hu Run).

Sinds deze week is de Hurun Global Rich List 2015 bekend. China is goed voor 430 miljardairs (in dollars). En van alle landen scoort China het hoogst waar het selfmade miljardairs betreft.

Bill Gates en consorten ken je al, de meeste van deze zeven rijkste Chinezen en hun bedrijven waarschijnlijk niet.

1. Li Hejun


Li’s vermogen groeide afgelopen jaar met 186 procent naar 26 miljard dollar (22,7 miljard euro). Dat maakt hem op plek 26 de hoogst genoteerde Chinees op de wereldrijkenlijst.

Li (48) werd rijk met de bouw van dammen en is oprichter van energiebedrijf Hanergy. Motto: “De wereld veranderen met schone energie”. Ambitie: “de Apple van de groene energie worden”. Hanergy is met zonnepanelen ook flink actief in Nederland.

De FT constateerde onlangs dat de groeicijfers van Hanergy zijn opgeklopt door verkopen aan eigen bv’s.

2. Wang Jianlin


Wang (51) is topman van de gigantische vastgoedontwikkelaar Dalian Wanda Group, eigenaar van het grootste bioscoopbedrijf ter wereld, aandeelhouder van Atletico Madrid en goed voor 25 miljard dollar.

Zijn vader vocht zij aan zij met Mao en Wang zelf diende jaren in het Volksbevrijdingsleger. Tegenwoordig is hij een prominent lid van de Communistische Partij.

“Our goal is to make Wanda a brand like Walmart or IBM or Google -- a brand known by everyone in the world, a brand from China.”

3. Jack Ma


Ma (51) is de bekendste Chinese tycoon in het Westen dankzij de recente miljardenbeursgang van zijn e-commerce platform Alibaba. Hij is goed voor 24,5 miljard dollar.

4. Zong Qinghou

Foto Bloomberg

Foto Bloomberg

Zong (70) is ook partijlid en goed voor 19 miljard dollar. Hij runt Wahaha (lachend kind), de grootste Chinese drankenproducent. Wahaha heeft twee miljoen Chinese verkooppunten en zit achter allerlei populaire frisdranken, water, ijsthee en yoghurtdrankjes.

5. Robin Li


Li (47) wordt door Hurun samen met vrouw Melissa Ma (45) geschat op een vermogen van 18 miljard. Li is oprichter van de ‘Chinese Google’: zoekmachine Baidu. Zijn ouders waren fabrieksarbeiders. Li studeerde zich omhoog en behaalde op uitwisseling in de VS een doctoraat in informatica. Baidu werd in 2007 als eerste Chinese bedrijf in de NASDAQ opgenomen.

6. Pony Ma

foto Bloomberg

foto Bloomberg

Op plek zes wederom de baas van een Chinees techbedrijf. Tencent zit achter het immens populaire WeChat: een kruising tussen Facebook en Whatsapp met bijna 500 miljoen actieve gebruikers. Ma (44) is goed voor 17 miljard dollar.

7. Yan Jiehe

Foto CPCG

Foto CPCG

Yan (55) is oprichter van een van China’s grootste bouwbedrijven, China Pacific Construction Group. CPCG heeft 300.000 werknemers, een jaaromzet van 60 miljard dollar en men voert moeiteloos opdrachten uit als het met de grond gelijk maken van 700 bergen.

Yan is goed voor 14 miljard dollar. Hij is nogal uitgesproken. In zijn profiel op de CPCG-site wordt hij The Most Creative Chinese Genius of The World genoemd.

Disclaimer. Het is onduidelijk wat er bij corrupte partijleden thuis ligt. Bij de gevallen partijbons Zhou Yongkang werd vorig jaar 14,5 miljard dollar in beslag genomen. Zakenlui uit Hongkong tellen niet mee.

    • Camil Driessen