De stille houdini van Albuquerque

In Breaking Bad is Saul de slechterik, die drugsgeld voor zijn klant witwast. Is hij even venijnig in de prequel?

‘Hi. Ik ben Saul Goodman. Wist u dat uw rechten had? De grondwet zegt van wel. Zolang er geen schuld bewezen is, bent u onschuldig. Daarom vecht ik voor jullie, Albuquerque.”

Advocaat Saul Goodman (Bob Odenkirk), deed met een reclamespot zijn intrede in het tweede seizoen van tv-serie Breaking Bad (2008-2013).

De aflevering was genoemd naar zijn reclameslogan, nu de titel van de spin-off: ‘Better Call Saul!’

Het spotje is even lawaaierig, gelikt en kitscherig als de man die het aanprijst: de zwierige advocaat die zich met zijn snelle babbel opwerpt als redder wanneer je wordt betrapt op stelen van je baas of dronken rijden.

Saul is van de straat, grof en kleurrijk, en nooit om een antwoord verlegen. Als een rechercheur hem sart en zegt dat er in zijn reclamespot slechter wordt geacteerd dan in een epileptisch bordeel, krijgt die lik op stuk: „Is dat het bordeel waar je moeder werkt? Doe ze nog steeds twee voor de prijs van één?”

Walt en Jesse, de drugsbaronnen van Breaking Bad, krijgen met Saul te maken als hun dealer Badger wordt opgepakt. Jesse verdedigt hem tegenover de sceptische Walt: „Hij is Houdini. Als het moeilijk wordt, wil je geen strafrechtspecialist, je wilt een schurk.” Saul regelt dat Badger een crimineel kan aanwijzen die tegen betaling de gevangenis in wil.

Schurk Saul wordt de stille vennoot, die het drugsgeld witwast en detectives en lijfwachten regelt. Langzaam groeit de louche advocaat zelfs uit tot een onmisbaar rustpunt in de voortdurende oplaaiende strijd tussen Walt en Jesse. Saul is slim en predikt rede en rust om de handel en zichzelf niet in gevaar te brengen.

Vier jaar werkte Odenkirk (1962) als sketchschrijver voor Saturday Night Live en hij schreef en speelde in de cultcomedy Mr. Show with Bob en David. De spin-off zou niet alleen de verbale flair, maar ook het komisch talent van Odenkirk moeten benutten. Laat hem venijnig en gevat zijn, dan komt het goed.

    • Ron Rijghard