Sony-hack eist slachtoffer, topvrouw vertrekt

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/ Foto iStock

Wat gebeurde er in de VS terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Met het weekeinde op komst brengen we vandaag een Hollywood-editie. Want het topnieuws in media en entertainment - een cruciale economische branche in de VS - komt uit de studio’s waar ons nieuws, onze films en tv-series vandaan komen.

Zoals NRC schreef, is de financiële schade van de hele Sony/The Interview/Noord-Korea-rel meegevallen: 13 miljoen euro. Maar niet de personele schade. Topvrouw Amy Pascal moet weg bij Sony nu haar contract afloopt, en dat is te wijten aan de controverse.

Als de machtigste vrouw in Hollywood had Pascal zich eind vorig jaar sterk gemaakt voor The Interview, een vermakelijke film vol onderbroekenlol waarin de Noord-Koreaanse dictator eraan gaat. De grote hack die er op volgde was volgens Washington georkestreerd door Noord-Korea - wat niet iedereen gelooft.

In openbaar geworden e-mails had Pascal laatdunkend uitgelaten over president Obama, Leonardo DiCaprio en vele anderen. Haar excuses en uitleg waren niet genoeg, haar positie was onhoudbaar. In de kringen die er toe doen was haar reputatie onherstelbaar beschadigd. De kattige opmerkingen die ze maakte over Angelina Jolie - “een minimaal getalenteerd verwend nest” - maakten in Hollywood wel mededogen los. Met Jolie, niet Pascal.

Ze blijft produceren, maar is het einde oefening als zeldzame vrouw met zo veel macht in Hollywood.

En dan nog het pijnlijkste zinnetje voor een vertrekkende topmanager, met dank aan Variety:

“De aandelen van Sony stegen 2,85 procent naar 26,68 dollar nadat het nieuws van Pascals vertrek naar buiten kwam.”

En Brian Williams, die geliefde nieuwslezer?

Ook Brian Williams maakt het zichzelf niet makkelijk. Hij is een geliefde, vertrouwde nieuwslezer van NBC. Maar het vertrouwen in hem - de kern van de nieuwsbusiness - wankelt. Zoals NPR meldt: door “een zelf-aangedane journalistieke oorlogswond” staat zijn geloofwaardigheid ter discussie.

Williams heeft een reputatie als onbevreesde reporter en anchorman, niet vies van het echte, gevaarlijke werk. Hij heeft de afgelopen jaren vaak verteld dat hij in 2003 in Irak in een helikopter zat die werd neergeschoten. De noodlanding overleefde hij maar net. Eén probleem, zoals aanwezige oorlogsveteranen al jaren zeiden: het was niet waar.

Williams bood woensdagavond nederig excuses aan - hij misremembered het een en ander - maar de storm woedde donderdag door op de sociale media.

Disney denkt aan de opvolgingskwestie

Jarenlang was het onduidelijk of de top van Disney zich voor kon stellen dat iemand anders dan Bob Iger het bedrijf kon aanvoeren. Nu is eindelijk duidelijk wie hem vermoedelijk opvolgt: Thomas Staggs wordt Chief Operating Officer (COO), waarmee hij klaar zal zitten voor de top job wanneer Iger in 2018 echt vertrekt.

Staggs was al de baas van alle Disney-pretparken (die recentelijk minder positief in het nieuws zijn door de uitbraak van de mazelen in Disneyland - wat natuurlijk niet de schuld is van Disney, maar van de ouders die koppig hun kinderen weigeren te vaccineren omdat ze de bergen wetenschappelijke bewijzen voor de veiligheid van vaccins niet geloven). Hoe dan ook, Staggs zal nu de tv- en filmtakken van Disney overzien.

Good for Staggs, bericht Deadline:

“Het is de moeite waard om bij Disney gepromoveerd te worden. Met zijn verheffing tot COO heeft Thomas Staggs recht op een salaris van twee miljoen dollar en een prestatie-bonus van 250 procent van dat bedrag.”

    • Diederik van Hoogstraten