Bijna een ton naar bedrijf in videoselfies

De gemeente lanceert regelmatig nieuwe plannen. Tégen armoede, vóór veiligheid, of ín de publieke ruimte. NRC toetst wekelijks een opmerkelijk plan. Vandaag: start-up Jobtease.

1 Wat houdt het plan in? Jobtease is een vorige maand gelanceerde app voor Android en iOS (Apple) die jongeren een ‘alternatieve’ manier van solliciteren biedt: in plaats van het schrijven van een sollicitatiebrief kunnen ze een videoselfie maken om zich aan werkgevers te presenteren. De werkgever ontvangt bij de video ook verdere informatie over de sollicitant, zoals zijn cv.

2 Wat is er bijzonder aan dit initiatief? Videosolliciteren is geen nieuw fenomeen. Het wordt door verschillende bedrijven in Nederland aangeboden, waaronder Cammio en Clooks. Jobtease is volgens Jamal Oulel, een van de ontwikkelaars van de app, uniek omdat gebruikers elkaar feedback geven op hun videoselfies. Dat lijkt overigens hard nodig, want veel van de eerste filmpjes die je via de app kunt bekijken ogen (nog) niet erg professioneel en informatief.

Naast de feedback is een ander onderscheidend element dat werkgevers bij Jobtease geen standaardafwijzing sturen, maar verplicht zijn een korte toelichting te geven. Voor bedrijven heeft de app het voordeel dat ze minder tijd kwijt zijn aan het lezen en beoordelen van sollicitatiebrieven. De gemeente investeert in Jobtease omdat het concept van het bedrijfje „volstrekt nieuw” is en de makers voor een „goede, doordachte aanpak” hebben gekozen, aldus een woordvoerder. Toch blijkt Cammio bijvoorbeeld al sinds bijna twee jaar een app aan te bieden voor werkgevers waarmee video-interviews met sollicitanten kunnen worden beoordeeld. Cammio heeft ook de mogelijkheid tot feedback en lanceerde deze week een eigen (web)app voor sollicitanten. Walter Hueber, ceo van Cammio, vindt het „verrassend” dat Jobtease subsidie krijgt omdat „de techniek al bestaat”, maar hij vindt het wel „hartstikke leuk” dat het thema van videosolliciteren meer aandacht krijgt. Jobtease zegt dat de app mogelijkheden biedt die andere aanbieders van videosollicitatie niet hebben, zoals het matchen van bedrijven en kandidaten op basis van algoritmes.

3 Wat kost het initiatief? De bedenkers van Jobtease hebben een subsidie aangevraagd in het kader van de Aanpak Jeugdwerkloosheid, een landelijk programma. De regio Rotterdam-Rijnmond heeft sinds juni 2013 in totaal 2,79 miljoen euro mogen besteden, waarvan 1,36 miljoen is gegaan naar subsidies voor projecten die kunnen helpen de jeugdwerkloosheid (in Rijnmond staan zo’n 10.000 jongeren geregistreerd als werkloos) te bestrijden.

Jobtease is zo’n project en heeft een eenmalige subsidie van 99.000 euro gekregen. Het bedrijfje heeft ook één particuliere investeerder die maandelijks 2.000 euro inlegt.

Als Jobtease een groot succes wordt en winst gaat maken, krijgt de gemeente de volledige subsidie uiteindelijk terug. Dit geld wordt dan geïnvesteerd in een nieuw project om jongeren aan het werk te helpen.

4 Wat moet het initiatief opleveren? Meer banen voor Rotterdamse jongeren. Om dat te bereiken heeft de gemeente een aantal doelstellingen aan de subsidieverstrekking verbonden. Zo is het doel dat binnen een jaar 10.000 jongeren uit Rotterdam actief zijn op Jobtease. Drieduizend van hen moeten binnen een jaar ook daadwerkelijk via Jobtease solliciteren, van wie er vervolgens duizend aan een baan moeten zijn geholpen.

Het initiatief is nu een aantal weken bezig en er zijn inmiddels meer dan 2.800 gebruikers, van wie volgens Jobtease zo’n 60 procent de app dagelijks gebruikt. Het aantal bedrijven dat meedoet is opgelopen tot ongeveer honderd. Onder de deelnemende bedrijven zijn Mediamarkt Rotterdam, McDonald’s, specialist in ICT-beheer Call2 en onderzoeksbureau Technolab. Een woordvoerder van de Mediamarkt is enthousiast over de mogelijkheden voor zijn bedrijf. „De drempel om te solliciteren voor jongeren wordt lager en wij kunnen op de videoselfie direct zien hoe de persoon overkomt.”

    • Pim van den Dool