Biden: Rusland mag de kaart van Europa niet tekenen

“De Verenigde Staten en Europa mogen Rusland niet de kaart van Europa opnieuw laten tekenen”, dat zei de Amerikaanse vice-president Joe Biden vandaag tijdens een persconferentie. Volgens hem blijft Rusland huurlingen sturen naar Oost-Oekraïne, waardoor het conflict escaleert.

Vice-president Joe Biden (links) en EU-president Donald Tusk tijdens een persconferentie vandaag. Foto ANP/EPA/OLIVIER HOSLET

“De Verenigde Staten en Europa mogen Rusland niet de kaart van Europa opnieuw laten tekenen”, dat zei de Amerikaanse vice-president Joe Biden vandaag tegen persbureau Reuters. Volgens hem blijft Rusland huurlingen sturen naar Oost-Oekraïne, waardoor het conflict escaleert.

Biden is momenteel op bezoek bij Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad om onder andere te praten over het conflict in Oekraïne.

Biden beschuldigde Russische president Vladimir Poetin “alle gemaakte afspraken te negeren”. Zo zou Poetin wel zeggen dat hij vrede wil, maar blijft hij de separatisten in Oost-Oekraïne steunen met soldaten en materieel, aldus Biden. Om Oekraïne te steunen in het conflict wilde de Amerikaanse vice-president vooral kijken naar het uitbreiden van financiële steun. Eerder maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry bekend ruim 14 miljoen euro vrij te maken voor humanitaire hulp.

Wapenleveranties, waar eerder over gesproken werd, kwamen niet ter sprake. De Amerikanen leveren nu alleen niet-dodelijk materieel, zoals nachtkijkers, kogelwerende vesten en radarapparatuur aan het Oekraïense leger. Voorzitter Tusk verwelkomde de woorden van Biden. Hij zei dat de Europese Unie en de Verenigde Staten samen “schouder aan schouder staan”.

Vredesoverleg in Moskou

In Moskou zijn momenteel gesprekken gaande tussen Duitse bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en President Poetin. Bij aankomst in Moskou durfde Merkel niet te zeggen of het vredesoverleg vanmiddag in Moskou iets zal opleveren. Gisteren spraken de twee leiders al in Kiev met president Porosjenko. Ze hebben een voorstel bij zich om de oorlog in het oosten van Oekraïne te beëindigen. Na afloop van het overleg met Porosjenko wilden ze niets kwijt. Merkel tegen journalisten in Berlijn:

“Het is volstrekt onduidelijk of het ons lukt om een wapenstilstand te bereiken”

Het is volgens haar ook nog onduidelijk of er na het overleg in Moskou nog geen meer gesprekken volgen. President Hollande noemde een tijdelijke wapenstilstand, zoals nu in Debaltsevo, een mooi begin:

“Maar uiteindelijk is een duurzame overeenkomst nodig.”

Rusland steunt de separatisten in het oosten van Oekraïne. Een jaar geleden annexeerde het de Krim, het Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee.

    • Bas Tooms