Beide motoren vliegtuig TransAsia waren uitgevallen voor ongeluk

Het wrak van het toestel van TransAsia Airways wordt vervoerd op een truck. Foto Reuters

Een van de motoren van het vliegtuig van TransAsia Airways dat eergisteren neerstortte in de Taiwanese hoofdstad Taipei viel amper een halve minuut na opstijgen uit. Later viel ook de tweede uit. Gisteren werd al bekend dat de piloot motorproblemen had gemeld, vandaag bevestigde een hoge functionaris dit op een persconferentie.

Het kan zijn dat de tweede motor werd uitgezet in een poging ze daarna beide opnieuw te starten. Het toestel verongelukte voordat dit kon gebeuren. Thomas Wang, directeur van de Aviation Safety Council in Taiwan, zei dat dit de conclusie was op basis van informatie van de vluchtrecorders. Er is volgens hem nog niet te zeggen waarom de motoren uitvielen.

Bij het ongeluk van afgelopen woensdag kwamen ten minste 35 mensen om het leven. Nog acht mensen worden vermist. Aan boord van het vliegtuig waren 58 mensen, vooral Chinezen. Vijftien mensen werden gered.

Beelden online

Op dramatische beelden die online verschenen is te zien hoe het vliegtuig ternauwernood een flat ontwijkt en bijna op zijn zij in de rivier de Keelung terechtkomt na kort daarvoor nog een brug en een taxi die op dat moment daar reed te hebben geraakt. De overleden piloot is volgens persbureau Reuters door de burgemeester van Taipei geprezen vanwege zijn geslaagde poging de hoogbouw in de stad te ontwijken.

    • Frank Huiskamp