Onderzoek naar zakenbank Kempen & Co

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar de Amsterdamse zakenbank Kempen & Co, onderdeel van Van Lanschot Bankiers. De actie is onderdeel van een affaire rond ingenieursbedrijf Arcadis dat vorig jaar per ongeluk zijn voorlopige jaarcijfers naar een aantal beleggingsanalisten stuurde, zo stellen ingewijden.

Vorig jaar februari was er een opvallende opleving in de handel van het aandeel Arcadis, vlak voordat de beurs op een maandagmiddag sloot. Arcadis maakte nadien bekend dat door een „communicatiefout” de voorlopige jaarresultaten voortijdig waren uitgelekt.

Die resultaten waren bij een tiental analisten terechtgekomen. Het bedrijf had de beleggingsexperts gevraagd daar niets mee te doen. Een analist van Kempen & Co zou toch deze informatie hebben gebruikt in contacten met klanten. Hij is op non-actief gesteld.

De analist van Kempen maakte eerder naam doordat hij als eerste vragen stelde bij sommige cijfers van installatiebedrijf Imtech. De AFM geeft geen commentaar, maar een woordvoerder laat wel weten dat de Arcadis-zaak onderzocht wordt. Een woordvoerder van Van Lanschot zegt niet in te kunnen gaan op een eventueel onderzoek van de AFM. (NRC)