Zalm met mierikswortelroomsaus

Een makkelijke manier om een grote hele vis klaar te maken is hem in aluminiumfolie te verpakken. De vis gaart dan in zijn eigen sappen, blijft gegarandeerd sappig en alle smaak blijft behouden. Vraag de visboer de zalm schoon te maken en de schubben te verwijderen, maar de kop te laten zitten.

Knip een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de hele vis in te verpakken en vet dit in met de olie. Leg de vis in het midden. Smeer hem in met een beetje olie en bestrooi van binnen en van buiten met zout. Besprenkel de vis met de witte wijn of het citroensap. Verpak het gedeelte bij de staart met wat meer folie om te voorkomen dat dit sneller gaar wordt en uitdroogt. Verpak de vis in de folie en zorg dat hij helemaal is ingesloten.

Bak de vis 45-55 minuten in een tot 190 °C verhitte oven. Open de folie en test met de punt van een mes of de vis gaar is. Tegen gaar aan is beter dan overgaar, de vis moet net ondoorzichtig zijn en net uit elkaar vallen.

Eet de vis warm of koud. Laat hem als hij koud wordt gegeten in het folie afkoelen en leg hem dan in de koelkast.

Klop voor de mierikswortelsaus saus de slagroom stijf en roer de rest van de ingrediënten erdoorheen.