Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Bij Holland Colours krijg je geen geld maar aandelen als bonus

Foto ANP

Werk je bij Holland Colours (66 miljoen omzet, 400 werknemers), heb je je bonus dikverdiend, kríjg je hem niet. Of nou ja, niet helemaal.

Deze Apeldoornse kleurstoffabrikant - die korrels en pasta’s maakt voor het kleuren van plastic - beloont zijn werknemers niet in geld maar in aandelen. Zo word je dus mede-eigenaar.

Maar waarom eigenlijk? En heb je er wat aan? Vandaag komen ze met de cijfers over het derde kwartaal (Holland Colours heeft een gebroken boekjaar).

Drie vragen over deze bonusconstructie:

1. Waarom zou je aandeelhouders maken van je werknemers?

Omdat ze er harder door gaan werken. Johan van den Hooven, analist bij SNS Securities:

“Ze zullen zich verantwoordelijker voelen voor het bedrijf. Wanneer het goed gaat, merken de werknemers daar zo ook wat van. Hier blijven ze gemotiveerd door.”

Én zo blijft het geld binnen het bedrijf - anders dan wanneer werknemers een geldbedrag ontvangen als bonus, en het daarmee verdwijnt. Bij Holland Colours krijgt iedereen die in vaste dienst komt één aandeel cadeau. Van directielid tot secretaresse. Krijg je een bonus (ontstaan uit winstdeling) dan wordt een deel daarvan omgezet in aandelen.

Paul Karrenbeld, ‘director global operations’:

“De bonussen gaan tot twee maandsalarissen. Het percentage dat in aandelen wordt omgezet hangt af van de functie van de werknemer.”

Stel, die verdient drieduizend euro per maand - het salaris voor een productiemedewerker - dan krijgt hij of zij daarvan een kwart in aandelen.

Die afslaan en voor een geldbedrag kiezen zit er niet in. Werknemers zijn verplicht de aandelen aan te nemen, dat staat in hun contract.

Overigens, zo geweldig doet dat aandeel het niet:

2. Hebben werknemers hier wat aan?

Jawel. Wanneer het goed gaat met Holland Colours, zal de beurskoers stijgen - tenminste, dat is het idee - en worden de aandelen meer waard.

Dit werkt omgekeerd natuurlijk ook. Als de aandelen minder waard geworden zijn, krimpt daarmee hun bonus.

Een voorbeeld. Stel, je ontving als werknemer in 1995 voor duizend euro aan aandelen, dan zijn die nu 940 euro waard. Kreeg je ze in juli 1998, is er van de oorspronkelijke duizend euro nog vierhonderd euro.

Gelukkig kún je er vanaf. Na de presentatie van de halfjaar- en jaarcijfers mag je je aandelen verkopen. En kan je dus cashen, al zou het dan natuurlijk wat minder kunnen zijn dan waar je eerder recht op had.

3. Kunnen werknemers op deze manier invloed uitoefenen?

Bij Holland Colours niet direct, dat heeft gekozen voor een beschermingsconstructie. Werknemers en gepensioneerden krijgen geen aandeel in Holland Colours zelf, maar in de holding Holland Pigments, dat op zijn beurt weer de helft van de aandelen van Holland Colours bezit. Werknemers kunnen alleen via Holland Pigments invloed op hun bedrijf uitoefenen. Indirect dus.

Van den Hooven:

“Zolang de werknemers hier niet over klagen, is er geen probleem. Deze constructie is ooit bedacht en blijkbaar werkt het zo voor het bedrijf.”

Het is nu eenmaal historisch zo bepaald, zegt Karrenbeld. En het betekent heus niet dat de werknemers niets te zeggen hebben. Die kunnen voor een luisterend oor naar de directie stappen.

“We hebben het altijd al zo gedaan. Het gaat goed zo, dus waarom zouden we veranderen?”