Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

VVD en PvdA: terughoudendheid bij MH17

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld spreken met Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Rampvlucht MH17, voorafgaand aan het algemeen overleg in de Tweede Kamer over het onderzoek naar de vliegramp.
Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld spreken met Piet Ploeg, voorzitter van de Stichting Rampvlucht MH17, voorafgaand aan het algemeen overleg in de Tweede Kamer over het onderzoek naar de vliegramp. Foto ANP / Valerie Kuypers

Coalitiepartijen VVD en PvdA pleiten in de Tweede Kamer voor terughoudendheid bij de nasleep van de ramp met vlucht MH17, meldt persbureau ANP. De Kamer debatteert over de onderzoeken naar de ramp waarbij 298 mensen omkwamen, onder wie 196 Nederlanders.

Volgens Han ten Broeke (VVD) loopt een Kamerlid kans het onafhankelijke onderzoek voor de voeten te lopen als hij zich te veel in het onderzoek mengt. Volksvertegenwoordigers hebben naar de mening van Michiel Servaes (PvdA) de “heel dure plicht om uiterst zorgvuldig om te gaan met de nasleep van deze vreselijke ramp”.

Tijdens het debat merkte minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken op dat het kabinet ten tijde van het neerhalen van vlucht MH17 niet op de hoogte was van de aanwezigheid van zwaar luchtafweergeschut in het oosten van Oekraïne. Volgens Koenders is tijdens een briefing van de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken voor bevriende landen, waaronder Nederland - drie dagen voor de ramp - alleen melding gemaakt over de mogelijk aanwezigheid van luchtafweerwapens. Separatisten zouden daar niet over beschikken.

Irritatie bij oppositie, informatie wordt niet gegeven

Volgens politiek redacteur Mark Kranenburg vormt MH17 een zeurende kwestie voor het kabinet, zo schreef hij gisteren in NRC.

“Definitieve rapporten zijn er nog lang niet. Het gaat slechts om een tussenstand; de zoveelste tussenstand. Het afgelopen najaar was het zelfde viertal ook al twee keer urenlang in overleg met de Kamer.

“Het zijn vervolgsessies als reactie op weer nieuwe informatie die telkens ook weer nieuwe vragen oproept. Het is dit patroon dat het ‘MH17-dossier’ politiek steeds gevoeliger maakt. De vragen en het ongeduld blijven het kabinet achtervolgen. Dat de schuldigen van het neerhalen van de Boeing op 17 juli van het vorig jaar ergens anders zitten en het kabinet niets te verwijten valt, is geen enkel punt van discussie.

“Maar bij de oppositie neemt wel de irritatie toe over de gebrekkige informatieverschaffing en, zoals het daar wordt beschouwd, de onwelwillende houding van het kabinet informatie voluit te delen met het parlement. Er wordt geen informatie gegeven, er moet om worden gevraagd. Ongenoegen dat soms ook heel voorzichtig doorklinkt bij Tweede Kamerleden uit de coalitie.”

Lees verder in NRC: Hoe het MH17-dossier in Den Haag een politieke kwestie werd