VN maken databank voor vliegen bij conflictgebied

ICAO, de burgerluchtvaartorganisatie van de VN, zet een centraal informatiesysteem op met waarschuwingen over de vliegveiligheid boven conflictgebieden. De databank, sterk bepleit door Nederland, moet uitgroeien tot een openbare website met actuele gegevens over risico’s voor het vliegverkeer. Luchtvaartmaatschappijen moeten op basis daarvan veilige routes kunnen kiezen.

Aanleiding is de ramp met vlucht MH17 van Malaysia Airlines vorig jaar in Oost-Oekraïne. De 191 lidstaten van ICAO hebben een mandaat gegeven voor de snelle ontwikkeling van het systeem. Dat heeft het bestuur gisteren bevestigd op een conferentie over luchtverkeersveiligheid in Montreal, Canada. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur, PvdA) riep daar deze week op tot steun aan het voorstel.

De felste weerstand kwam van Rusland. De Russen plaatsten vraagtekens bij de legaliteit van het informatiesysteem en bepleitten uitstel. Ze vrezen dat „meningen van anderen” in het systeem komen. Adviezen van lidstaten om het luchtruim van andere landen te mijden door de veiligheid er in twijfel te trekken, kan volgens Rusland worden gebruikt als diplomatiek drukmiddel of „dreigement”.

Nederland verwierp dat pleidooi. „Wij vinden niet dat we met de ontwikkeling van een prototype moeten wachten totdat al het financiële en juridische werk volledig is afgerond”, zei Rob Huyser, directeur luchtvaart op het ministerie van Infrastructuur.

    • Frank Kuin