Vlaanderen en Nederland vinden elkaar, procedure om Hedwigepolder gestaakt

De Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen. ANP / Arie Kievit

Vlaanderen heeft de geschillenprocedure over het onder water zetten van de Hedwigepolder stopgezet. De Vlaamse minister Ben Weyts liet dat vanmiddag weten tijdens een bijeenkomst met zijn Nederlandse ambtgenoot Melanie Schultz van Haegen. Een woordvoerster van het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde de woorden van Weyts.

Vlaanderen begon de procedure in mei 2012. Ook de Europese Commissie begon zich er tegenaan te bemoeien. Volgens een verdrag uit 2005 zou Nederland de Hedwigepolder onder water zetten als compensatie voor de uitdieping van de Westerschelde. Het geduld van Vlaanderen was in 2012 op, waarna de Vlaamse regering een procedure startte om Nederland alsnog te dwingen de polder onder water te zetten. Inmiddels is daar door de Raad van State een bindend groen licht voor gegeven.

‘Geschillen achter ons laten’

Minister Schultz van Haegen reageerde verheugd op het besluit van de Vlamingen. Ze had enkele maanden geleden het onderwerp al ter sprake gebracht tijdens een eerdere ontmoeting met Weyts (Openbare Werken en Mobiliteit). De bewindsman zei vandaag:

“Het is tijd om de geschillen achter ons te laten, 2,5 jaar na de start van de procedure. Dit is een signaal van samenwerking en vertrouwen geven, Vlaanderen erkent met deze beslissing alle positieve inspanningen die Nederland in het dossier van de zeesluis leverde.”

De twee ministers tekenden vervolgens het verdrag tussen Nederland en Vlaanderen voor de aanleg van een nieuwe zeesluis Terneuzen. De nog te bouwen sluis moet de toegang tot de havens van Gent en van Terneuzen verbeteren alsmede een vlotte doortocht van binnenvaartschepen tussen Nederland, België en Frankrijk bevorderen.

Kosten 920 miljoen euro

De bouw van de sluis moet in 2021 gereed zijn. De kosten worden geraamd op 920 miljoen euro. Nederland betaalt 155 miljoen euro, Vlaanderen draagt de overige kosten. Het huidige sluizencomplex is verouderd.

De Hedwigepolder zal volgens de tegenwoordige planning in 2019 onder water staan. Terwijl de eigenlijke afspraak was dat de ontpoldering uiterlijk in 2007 zou beginnen.

België kwam zijn belofte al lang na en is al voortvarend aan het ontpolderen aan zijn kant van de grens. Maar in Zeeland kwam veel verzet op de ontpoldering. Zoveel, dat het het kabinet-Balkenende IV het besluit terugdraaide om de Zeeuwen tegemoet te komen.

De zoektocht naar alternatieven begon. Tot in 2012 het geduld van Kris Peeters, toenmalig minister-president van Vlaanderen, definitief op was. Dan toch maar ontpolderen, besloot het kabinet-Rutte II bij zijn aantreden. (NRC/ANP)