Veilig rijden? Geld besparen

Deze rubriek belicht elke donderdag een nieuw bedrijf. Dit keer: bijhouden hoe veilig u rijdt.

Bedrijf: myJINI

Oprichter: Dirk Grevink (50), Egis projects en Brisa

Medewerkers: twintig

Website: www.myjini.nl

Er bestaat al een tijdje zoiets als ‘motormanagement’: een kastje in je auto dat bijhoudt hoe zuinig, snel of veilig je rijdt. De start-up myJINI brengt zulke kastje op de markt voor particulieren.

Hoe werkt het?

Je plaatst het kastje in de auto, bij het dashboard. Het kastje registreert vervolgens je rijstijl en hoeveel kilometers je aflegt en er wordt berekend of je in de spits rijdt. Wie zuinig en veilig rijdt, of files mijdt, kan punten verdienen. Gelijkmatig remmen en optrekken is bijvoorbeeld veiliger dan continu keihard moeten remmen.

Waarom zou je dit willen?

Met verdiende punten krijg je allerlei voordelen, zoals goedkoper tanken of 25 procent op je verzekeringspremie terugverdienen. Vijfhonderd mensen rijden nu met zo’n kastje.

Wat is het verdienmodel?

De start-up verdient aan verzekeraar Allsecur, waarmee hij een partnership heeft. Een verzekeraar heeft namelijk baat bij zuinige, veilige bestuurders. Wie dus als autobestuurder een kastje via de start-up aanschaft (gratis), koopt de autoverzekering erbij. De start-up levert zo klanten aan. De verzekeraar betaalt een premie aan de start-up voor iedere klant die hij op deze manier binnenkrijgt (circa 90 euro). Ook betaalt de verzekeraar de start-up als de automobilisten daadwerkelijk keurig en zuinig rijden.

Bestaat dit nog niet?

Jawel. Er zijn steeds meer kastjes die motormanagement bijhouden en veel bedrijven geven ook zulke kastjes al aan medewerkers.

    • Charlotte van ’t Wout