Vandaag is Wereld Nutella Dag - maar is het nog reden voor een feestje?

Beeld nutellastories.com

Het is vandaag voor de negende keer World Nutella Day, maar het feest voor chocoladepastaliefhebbers is vanaf dit jaar anders dan anders. Zes vragen:

Wat gebeurt er vandaag?

De bedoeling is dat je op 5 februari het bestaan van Nutella viert, Nutella eet (het liefst op een creatieve manier) en er foto’s van deelt op internet. Een grote hommage aan de hazelnotenpasta dus.

KeepCalm_CarryASpoon

Heeft Nutella dan zo veel fans?

Ja, het is een van de populairste merken op Facebook:

Nutella is een cultding, vooral onder vrouwen. Zo zijn er blogs als ‘tien redenen waarom Nutella beter dan je vriendje is’.

Voor World Nutella Day zijn 700 recepten verzameld. Er bestaat zelfs een Nutella Burger.

Is het een commerciële dag?

Je zou denken van wel, maar World Nutella Day is in 2007 bedacht door Sara Rosso, een Amerikaanse liefhebber/blogger die in Italië woont. De rare feestdag had niks met de fabrikanten te maken en werd puur en alleen door fans zoals Sara georganiseerd.

Twee jaar geleden stuurden de advocaten van moederbedrijf Ferrero nog een brief naar de organisatoren van World Nutella Day waarin ze eisten dat de naam Nutella en het logo niet meer gebruikt zouden worden. Toen die actie het nieuws haalde, zag Ferrero in dat het een pr-ramp aan het creëren was. Het bedrijf trok de brief in en bedankte Rosso en alle fans voor “hun passie voor Nutella”.

Maar?

Vanaf dit jaar is alles anders:

Twee weken geleden stuurde Rosso een YouTube-bericht de wereld in. Daarin stelt ze dat ze (de organisatie van) World Nutella Day heeft verkocht aan… Ferrero. De vrijwillige organisatie werd Rosso te veel in combinatie met haar werk, zegt ze. En omdat ze wil dat de toekomst van de dag veilig wordt gesteld, heeft ze Nutella benaderd.

Verdiend aan de verkoop heeft ze niet, zweert Rosso. Het onbekende bedrag dat Ferrero betaalt, wordt gedoneerd aan het World Food Program van de VN. Maar linksom of rechtsom is het onafhankelijke karakter van de dag verdwenen. Het is nog onduidelijk hoe erg de fans dat vinden.

Wat doet Ferrero nog meer?

Het Italiaanse familiebedrijf (wereldwijd bijna 25.000 werknemers) is met merken als Ferrero Rocher, Mon Cheri en Kinder Surprise vooral goed in chocoladeland. Maar Ferrero zit ook achter Tic Tac.

Het bedrijf is niet beursgenoteerd. In de meest recente cijfers stelt Ferrero in 2013 een omzet van 8,1 miljard euro te hebben geboekt. Naar schatting 1,5 miljard euro van die omzet is afkomstig uit de verkoop van Nutella.

Een feestdag dus. Moet je elkaar ook nog iets wensen?

De Nutella-etiquette is niet eenduidig. Mocht je de behoefte voelen dan kun je iets zeggen als ‘Gelukkige Nutella Dag!’. Hetzelfde kun je wensen als je toevallig in Maleisië (Selamat Hari Nutella!), Israël (Yom haNutella sameach!) of elders verblijft.

    • Camil Driessen