Hoge boete geëist tegen Dieudonné

Komiek Dieudonné M’bala M’bala voelde zich „uitgesloten” toen hij op 11 januari op Facebook „Ik voel me Charlie Coulibaly” schreef. Het was de dag dat miljoenen Fransen de straat op gingen uit protest tegen de terreuraanslagen van de dagen ervoor. Iedereen was Charlie, maar Dieudonné „voelde” zich óók Amedy Coulibaly, de man die vier Joden vermoordde in een supermarkt.

Gisteren moest hij voorkomen, op verdenking van ‘verheerlijking van terrorisme’. De openbaar aanklager eiste een boete van 30.000 euro tegen de komiek die al eerder in opspraak raakte wegens antisemitische uitlatingen.

„Natuurlijk veroordeel ik zonder enige terughoudendheid en zonder enige ambiguïteit de aanslagen”, zei Dieudonné in het Parijse Paleis van Justitie. Hij had willen meelopen in de mars in Parijs en omwille van zijn veiligheid hadden zijn advocaten geprobeerd contact op te nemen met de politie. Dat leidde nergens toe, waarna de komiek besloot elders mee te lopen. „Ik voelde me behandeld als een terrorist”, zei hij gisteren.

Met het Facebookbericht had hij „een boodschap van vrede” willen uitdragen. Maar hij verwijderde het vrijwel direct toen er ophef ontstond. Op verheerlijking van terreur op internet staat in Frankrijk sinds kort maximaal zeven jaar cel en 100.000 euro boete.