Teeven: meteen boetes bij privacyschending

Foto ANP / Koen van Weel

Bij grove schendingen van de privacy moet het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) meteen en vaker boetes kunnen opleggen van maximaal 800.000 euro. Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat mee in deze eis van VVD en PvdA in de Tweede Kamer.

Zo’n boete kon al wel meteen bij opzettelijke schending, bijvoorbeeld door het verkopen van persoonsgegevens met winstoogmerk. Maar straks kan ook bij verwijtbare nalatigheid waardoor de gegevens ergens komen waar ze niet horen te zijn. Eerst was er in dit soort gevallen nog sprake van een tussenstap door middel van een soort gele kaart in de vorm van een “bindende aanwijzing”. Maar daar hoeft het college zich straks niet meer aan te storen.

Teeven wil zijn “lik-op-stukbeleid” zo wel versterken, zo bleek donderdagavond bij de behandeling van een wetswijziging om het College Bescherming Persoonsgegevens meer mogelijkheden te geven en de privacy van mensen beter te beschermen. (ANP)

Lees verder in nrc.next: Alleen klikken is niet genoeg toestemming