Elektromotor strikt de veters van ouderen

Je schuift je voeten in je schoenen en voordat je het weet zijn de veters gestrikt. Met het oog op ouderen en invaliden heeft het Duitse Institute for Micromachining and Information nu een mechanisme ontwikkeld om veterschoenen aan te trekken, zonder dat je je voorover moet buigen.

Druksensoren constateren wanneer je een voet in de schoen steekt, vervolgens zorgt een elektromotor voor het strikken.

Het instituut is niet de enige die zich op deze vinding toelegt, ook sportartikelenfabrikant Nike bestudeert een dergelijke aanpak. Maar de betrokken Duitse wetenschappers onder leiding van Klevis Ylli hebben de lat hoger gelegd, omdat zij willen dat de „slimme schoenen” ook zelf de benodigde elektriciteit voor het strikken leveren. Hiervoor hebben ze twee minuscule installaties in de zolen ondergebracht: een daarvan wint energie uit de schokbewegingen door het neerzetten van de hak, de andere wekt elektriciteit op tijdens het heen en weer slingeren van de benen. In beide gevallen glijden magneten binnen een aantal spoelen heen en weer en wekken energie op.

En wat als je een tijd hebt stil gezeten, geen stroom hebt opgewekt en toch je schoenen uit wil doen? Dan hoef je je nergens zorgen om te maken, dankzij een veermechanisme kunnen de veters zonder toevoer van elektrische stroom vanzelf los.

    • Rijkert Knoppers