Piloot is nationale held: hij deed alles om flats en autoweg te ontwijken

Still uit een video van het neerstortende vliegtuig. Foto AP

De omgekomen piloot van het Taiwanese vliegtuig dat gisteren in een rivier bij de hoofdstad Taipei neerstortte, wordt door velen als held geroemd. Hoewel het toestel van de Taiwanese luchtvaartmaatschappij TransAsia door nog onbekende oorzaak direct na het opstijgen steeds moeilijker viel te controleren, slaagde de piloot er door scherp te zwenken net in enkele grote gebouwen voor hem te ontwijken. Het toestel scheerde over een snelweg, waarbij het tipje van een vleugel nog een taxi raakte, om daarna in de rivier te storten.

„Hij probeerde werkelijk alles te doen wat hij kon”, verklaarde de burgemeester van Taipei, Ko Wen-je, zijn stem brekend van emotie.

Zeker 31 inzittenden, onder wie de piloot, kwamen om het leven. Naar twaalf vermisten wordt nog gezocht, maar voor hen is er weinig hoop meer. Vijftien anderen overleefden. Onder hen ook een gezin met een zoontje van twee jaar. Zij waren vlak voor het opstijgen aan de andere kant van het vliegtuig gaan zitten omdat de man naar zijn zeggen een vreemd geluid uit de vleugel naast hem meende te horen. De man wist zijn vrouw ook mee naar buiten te trekken na de crash. Buiten troffen ze hun kind drijvend op het water aan. Ook hij leefde nog, al had hij reanimatie nodig.

Het ongeluk werd gefilmd door enkele automobilisten met een camera op hun dashboard. De spectaculaire beelden werden door velen bekeken. (Reuters)