Geen fluim van Roda-speler, wel spetters volgens de scheids

Spuug of geen spuug, Anco Jansen en Jeroen Sanders schudden elkaar wel de hand in hotel Oud-Londen in Zeist. Hier kwam de tuchtcommissie gisteravond bijeen om zich te buigen over het beroep dat Roda-speler Jansen aantekende tegen een schorsing van zes duels wegens spuwen naar scheidsrechter Sanders.

Het gebeurde afgelopen zondag in de derby MVV-Roda JC. Jansen beklaagde zich over een niet toegekende corner, kreeg geel en zou toen in het voorbijgaan de scheids hebben bespuugd. Direct rood.

Op de tv-beelden is geen spuug te zien. Wel een „kin die opgetild wordt” zoals voorzitter Jan Henk van der Velden van de tuchtcommissie de beweging van Jansen noemt. Arbiter Sanders zegt dat het „niet, vergeef me het woord, een rochel” was, „maar meerdere spetters om mij heen”. Vandaar geen reactie als het afvegen van spuug. „Het was geen fluim, ik interpreteer het als spattend”, zegt de aanklager betaald voetbal. Sanders meldde het spugen meteen in zijn headset en dat sterkt zijn pleidooi, vindt de aanklager. Hij houdt vast aan zes duels schorsing.

Ter zitting verschijnt Roda-speler Edwin Gyasi, die vlakbij stond en geen spuug zag. Hij zegt wel een krachtterm te hebben gehoord. Dat is ook de lezing van Jansen. „Ik zei ‘flikker op’”, zegt Jansen, terwijl hij de bewuste kinbeweging simuleert. Hij zei het wel zo zacht dat de scheidsrechter het wellicht niet hoorde. Hoe kan Gyasi het dan wel hebben gehoord, vraagt de aanklager. „Die keek naar mijn hoofd, daar zie je het aan. Mijn vader belde na de wedstrijd, die zei ook: ‘Je zei flikker op he?’”

Susanne Habets, jurist namens Roda JC, hecht veel waarde aan de verklaring van MVV-speler Marco Ospitalieri. Hij zou geen belang hebben om het op te nemen voor Jansen. Is er gespuugd? „Nee”, zegt Ospitalieri, die ingebeld wordt. „Dan had ik het voorbij zien vliegen.”

De uitspraak zou vanochtend volgen, maar er is nieuw beeldmateriaal beschikbaar gekomen. Roda JC mag daar nog op reageren.