‘Ouderen leggen wensen steeds vaker vast in levenstestament’

Foto ANP / Piroschka van de Wouw

Ouderen leggen steeds vaker hun wensen vast in een levenstestament. Het afgelopen jaar gebeurde dat 43.000 keer, tegen 22.000 keer het jaar daarvoor, schrijft het AD.

De 65-plussers houden de regie over hun leven, ook als ze hier zelf niet meer bewust over kunnen beslissen, hierdoor in eigen hand. Een levenstestament is een bijzondere vorm van een testament, dat in tegenstelling tot een gewoon testament, tijdens je leven geldt. In een levenstestament kan je laten vastleggen wie namens jou bepaalde beslissingen kan nemen als je hier door ziekte of een ongeval zelf niet meer toe in staat bent.

Het kan naast financiële zaken bijvoorbeeld ook gaan om medische beslissingen zoals wel of niet behandelen of wanneer naar een verzorgingstehuis. Ook bijvoorbeeld staat daarin wie de zorg voor huisdieren overneemt en wat er met het huis moet gebeuren bij een verhuizing. Daarnaast kunnen er zaken worden geregeld die ook in een gewoon testament staan zoals wie de bewindvoerder of de curator wordt. De Ouderenombudsman Jan Romme moedigt het gebruik van een levenstestament aan zegt hij in de krant:

“Het is heel belangrijk dat je vooraf dichttimmert wat er met je geld gebeurt als je nog leeft, maar het zelf niet meer kan regelen.”

    • Anouk Eigenraam