Oprichter ‘zwarte marktplaats’ gaat de cel in

De oprichter van de beruchte online zwarte markt Silk Road kan een celstraf tegemoetzien. Een jury verklaarde de 30-jarige Ross Ulbricht schuldig aan het runnen van de site, waar onder meer drugs en valse identiteitsbewijzen verhandeld werden. De strafmaat wordt later (15 mei) bepaald, Ulbricht kan levenslang krijgen.

Silk Road, opgericht in 2011, was een platform voor quasi-anonieme transacties, die beschermd werden door het anonieme Tor-netwerk en waar betaald werd met bitcoins: een anonieme online valuta, waarvan de afzender niet te traceren is. In totaal werd er volgens persbureau Reuters in de periode dat Ulbricht de leiding had voor 200 miljoen dollar (ongeveer 175 miljoen euro) anoniem aan drugs verhandeld. Via de site was het ook mogelijk om wapens en zelfs huurmoordenaars te bestellen. De jury acht Ulbricht schuldig aan illegale drugshandel, witwassen en hacken.

De afgelopen drie weken kwamen de openbaar aanklagers met een grote hoeveelheid bewijs waaruit zou blijken dat Ulbricht de man achter het pseudoniem Dread Pirate Roberts was, de leider van Silk Road.

Zo voerden de aanklagers volgens techblog The Verge inhoud van Ulbrichts persoonlijke dagboeken aan waarin verwezen werd naar zijn rol als degene die Silk Road runde. Ook was er digitaal bewijs dat Ulbricht aan het pseudoniem linkte.

Silk Road werd in oktober 2013 door de FBI opgerold. De website had in zijn tweejarig bestaan volgens de FBI wereldwijd meer dan 100.000 klanten, ook in Nederland. Alles bij elkaar vonden er op Silk Road ruim 1,2 miljoen transacties plaats en werd er voor voor bijna een miljard euro verhandeld. Na het sluiten van Silk Road kelderde de koers van de bitcoin.

Silk Road werd na de arrestatie van Ulbricht opnieuw gestart in de vorm van Silk Road 2.0. Daaraan kwam in november vorig jaar een einde. De opvolger van Ulbricht wordt momenteel hetzelfde ten laste gelegd.