Merkel, Hollande naar Moskou

Duitsland en Frankrijk ondernemen op het allerhoogste niveau een diplomatiek offensief om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Bondskanselier Merkel en president Hollande gaan vandaag en morgen samen naar Kiev en Moskou, om daar een vredesregeling voor te stellen. Het plan, dat zij achtereenvolgens zullen bespreken met de presidenten Porosjenko en Poetin, „is gebaseerd op de territoriale integriteit van Oekraïne”, zei Hollande vandaag op een persconferentie. Het verrassende diplomatieke initiatief van Duitsland en Frankrijk komt op een moment dat de strijd in Oost-Oekraïne weer is opgelaaid, terwijl in de VS gesproken wordt over de mogelijkheid om (defensieve) wapens te leveren aan het leger van Oekraïne.

„We bevinden ons in een oorlog, in een oorlog die totaal kan worden”, zei Hollande vandaag. „Ons doel is niet alleen om te praten, maar om een tekst op te stellen waarin alle partijen zich kunnen vinden.”