Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nog geen akkoord tussen Duitsers en Grieken

De ministers Schäuble en Varoufakis op een persconferentie in Berlijn.
De ministers Schäuble en Varoufakis op een persconferentie in Berlijn. Foto EPA / Michael Kappeler

In Berlijn zijn de Duitse en Griekse ministers van Financiën het nog niet eens geworden over de aanpak van de Griekse schuldencrisis.

“We zijn het erover eens dat we het niet met elkaar eens zijn”, zei de Duitse minister Wolfgang Schäuble na afloop. Verdere kwijtschelding van Griekse schulden is volgens hem niet aan de orde. De Griekse overheid moet veel actiever zijn bij het innen van haar belastingen.

De Griekse premier Alexis Tsipras beloofde het parlement vandaag om “voor eens en altijd” een einde te maken aan het Europese bezuinigingsbeleid. Een centrale belofte van de Syriza-leider is schuldverlichting af te dwingen bij de buitenlandse crediteuren. Hij verwacht snel tot een deal te komen.

Griekenland heeft nog een maand

Griekenland heeft nog een maand om een goed rapport te krijgen van de internationale geldschieters, IMF, EU en ECB, de zogenoemde trojka. Als dat rapport er ligt, kan de laatste zeven miljard euro van het steunprogramma worden overgeboekt. De nieuwe door het linkse Syriza gedomineerde regering moet hiervoor een reeks hervormingen in gang zetten, waar de vorige regering al niet voor voelde. Het gaat onder meer over het ontslagrecht en extra bezuinigingen.

Als de laatste zeven miljard euro uit het overeengekomen internationale steunprogramma er niet komt moet de regering elders lenen. Dat is nu duur, want de financiële markten hebben weer weinig vertrouwen in Griekenland.