Middendorp: Nederlandse F16’s bombarderen wapenopslag IS

Nederlandse F16’s hebben onlangs wapendepots van terreurbeweging IS in Irak vernietigd. In totaal hebben Nederlandse straaljagers tot nu toe 499 vluchten uitgevoerd en driehonderd keer wapens ingezet. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vandaag gezegd tijdens een briefing.

Generaal Tom Middendorp
Generaal Tom Middendorp ANP / Koen van Weel

Nederlandse F16’s hebben onlangs wapendepots van terreurbeweging IS in Irak vernietigd. In totaal hebben Nederlandse straaljagers tot nu toe 499 vluchten uitgevoerd en driehonderd keer wapens ingezet. Doelen waren voornamelijk konvooien, infrastructuur en vijandelijke strijders. Dat heeft Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp vandaag gezegd tijdens een briefing.

De generaal wilde niet melden hoeveel strijders gedood zijn door Nederlandse F16’s. De Amerikaanse krijgsmacht liet recent weten dat de hele internationale coalitie tegen IS zo’n zesduizend strijders heeft gedood. Ook zou de helft van het leiderschap van de terreurgroep zijn uitgeschakeld, aldus de VS. Middendorp liet zei dat Nederlandse aanvallen geen burgerslachtoffers of nevenschade hebben veroorzaakt.

Middendorp sprak ook over de Jordaanse piloot Muath al-Kaseasbeh, die recent door IS werd geëxecuteerd. Volgens hem heeft deze wandaad Jordaanse piloten alleen maar gehard en gestimuleerd in de strijd tegen de terreurgroep. De generaal zei tegen NRC-verslaggever Emilie van Outeren dat risico’s voor vliegers nooit helemaal zijn uit te sluiten, maar dat deze wel laag zijn. Bovendien krijgen piloten een speciale training om niet in handen van IS te vallen als zij in vijandelijk gebied belanden.

Peshmerga’s

Verder traint Nederland Koerdische peshmerga’s. Afgelopen weken is er een proeftraining geweest en eind februari gaan de oefeningen officieel van start in Erbil en Bagdad. In totaal moeten volgens de generaal zo’n 50- tot 100 duizend peshmerga’s getraind worden. De missies worden uitgevoerd om de controle en orde te herstellen in heroverd gebied.

Generaal Middendorp is net terug van een tweedaags bezoek aan Nederlandse militaire missies in het Midden-Oosten. Hij is sinds 2012 Commandant der Strijdkrachten.