Nederlandse chipfabrikant NXP profiteert van Apple Pay

Demonstratie van Apple Pay Foto EPA / Monica Davey

Als er bij de kassa wordt afgerekend met mobiele telefoons, dan gaat de kassa ook rinkelen bij NXP. De Nederlandse chipfabrikant (zo’n 24.000 medewerkers) profiteert van de investeringen die de telefoonmakers doen in mobiele betaalchips.

1 miljard dollar omzet

De divisie Secure Connected Devices boekte afgelopen jaar ruim 1 miljard dollar omzet, een groei van 37 procent.

NXP maakte vandaag de jaarcijfers bekend. De totale omzet bedroeg in 2014 5,6 miljard dollar (bijna 5 miljard euro, een stijgend van 17 procent) en een winst van 539 miljoen dollar (een stijging van 55 procent).

Het meeste geld komt van de divisie die chips maakt met zowel analoge als digitale schakelingen, bijvoorbeeld voor mobiele zendmasten. NXP maakt ook chips voor paspoorten en draadloze toegang met kaarten.

Maar de snelste groeier in 2014 was de tak die beveiligde chips levert aan telefoonleveranciers. NXP is een van de hofleveranciers van Apple, dat afgelopen najaar een mobiel betaalsysteem introduceerde in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Daarvan werden er in het laatste kwartaal van 2014 bijna 75 miljoen van verkocht. Apple Pay, dat samenwerkt met de creditcardmaatschappijen, lijkt in de VS succesvol.

Ook Android-fabrikanten willen

In navolging van Apple Pay willen ook Android-fabrikanten mobiele telefoons leveren waarmee je bij de kassa kunt betalen met één draadloze ‘tik’ in plaats van het intoetsen van een pincode. NXP werkt samen met Chinese telefoonfabrikanten. NXPs’ betaalchip doet niet alleen de draadloze communicatie maar bevat ook een beveiligd element voor de goedkeuring van de transactie.

Het is de verwachting dat Samsung, de grootste telefoonmaker, met een eigen betaalsysteem op de proppen komt. Begin maart wordt in Barcelona de Galaxy S6, het Zuid-Koreaanse antwoord op de iPhone 6, geïntroduceerd.

Lees op NRCQ: Hoe lang heb je nog een bank nodig voor je bankzaken?

    • Marc Hijink