Moskee in Gouda mag er toch komen

Een grote moskee in Gouda-Noord mag er van het Goudse college van burgemeester en wethouders komen. De bouw is al tijden onderwerp van discussie. In het toekomstige gebedshuis worden drie bestaande moskeeën samengebracht.

Een impressie van de moskee El Wahda in Gouda. Foto via Gemeente Gouda

Een grote moskee in Gouda-Noord mag er van het Goudse college van burgemeester en wethouders komen. Dat meldt de Gemeente Gouda op haar website. De bouw is al tijden onderwerp van discussie.

In het toekomstige gebedshuis worden drie bestaande moskeeën samengebracht. De naam van het islamitisch centrum is El Wahda.

Felle reactie van de buurt

De bouw vindt plaats op de plek waar voorheen de Prins Willem Alexanderkazerne stond. Het college van burgemeester en wethouders van Gouda heeft de afgelopen maanden gewerkt aan de uitwerking van de plannen.

Buurtbewoners keren zich fel tegen de plannen omdat de moskee onder meer voor te veel overlast zou zorgen.

Behalve mogelijk overlast zijn er twijfels over de herkomst van het geld waarmee het gebedshuis wordt gebouwd. Het was reden voor het CDA om in de Tweede Kamer minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op te roepen om daar onderzoek naar te doen.

Waar komt het geld vandaan?

Er waren geruchten dat er een flinke investering uit het buitenland zou worden gedaan, maar volgens het Goudse college klopt dat niet. De moskee wordt voor bijna 100 procent met Nederlands geld gefinancierd.

Toch bouwen

Het college vindt op basis van verschillende rapporten dat de bouw van de moskee past in het gebied en verantwoord is. Er zouden voldoende parkeerplaatsen worden gecreëerd. Op de locatie komt ook een school voor speciaal onderwijs (De Ark) en een kinderdagcentrum. en Gemiva (kinderdagcentrum,) hebben in december een intentieovereenkomst gesloten om gezamenlijke huisvesting te onderzoeken als oplossing voor de meer dan 10 jaar durende zoektocht van alle drie de partijen naar goede en geschikte huisvesting.

Het gebedshuis wordt zo groot als de Essalam Moskee in Rotterdam en biedt plaats aan ongeveer 1500 gelovigen.

    • Carlijn Vis