Modern thema, oubollige wereld

Als de eigengereide Jack acht wordt, vraagt hij om een broertje. Wanneer zijn ouders, een lesbisch stel, voorzichtig uitleggen dat het maken van een baby voor hen niet zo eenvoudig is en bovendien gepaard gaat met ‘willies’, gaat Jack zelf maar op zoek naar een man die zijn ‘willies’ wil afstaan. Jack onderneemt deze avontuurlijke en leerzame tocht als zijn alter ego Superjack, een superheld met een paintgun als wapen.

De Nederlandse kinderfilm Jack bestelt een broertje doet twee dingen. Hij laat de volwassenen consequent veel kinderlijker zijn dan de kinderen zelf, een wat vermoeiend idee dat veelal onleuke scènes oplevert. Daarnaast is er de ‘moderne’ thematiek van lesbisch draagmoederschap, ivf en de participatiesamenleving die botst met een nogal oubollig aandoende wereld van stuntelende politieagenten, een vriendelijke postbode die de pakjes nog persoonlijk aflevert en een boef (wie anders dan Tygo Gernandt) die zo weggelopen lijkt uit een oude aflevering van Bassie & Adriaan.

    • André Waardenburg