Merkel en Hollande praten met Poetin

François Hollande en Angela Merkel tijdens de mars om de slachtoffers van de aanslagen in Parijs in januari te herdenken. Foto EPA / Olivier Hoslet

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaan vandaag naar Kiev om te praten met de Oekraïense autoriteiten. Vrijdag zijn de twee leiders in Moskou voor besprekingen met Russische leiders. Dat maakte Hollande vandaag bekend.

Het doel van Hollande en Merkel is een deal te sluiten die acceptabel is voor alle betrokkenen. Op een persconferentie zei Hollande:

“Angela Merkel en ik hebben dagen gewerkt aan het opstellen van een document dat voor alle partijen acceptabel is.”

Hij waarschuwde ook voor de gevolgen van verdere escalatie in Oekraïne:

“We zijn nu al in oorlog, maar die oorlog kan ook een totale oorlog worden.”

Hollande voegde daaraan toe dat Frankrijk geen voorstander is van het idee om Oekraïne te laten toetreden tot de NAVO.

NRC-correspondent in Frankrijk Peter Vermaas zegt op Twitter over het bezoek van Hollande (aangeduid met FH):

Twitter avatar petervermaas Peter Vermaas FH Angela Merkel en ik hebben een speciale verantwoordelijkheid tov Oekraïne. Duitsland heeft sterke economische band, Fr is ‘grande nation’

Strijd in Oekraïne steeds heviger

In Oost-Oekraïne wordt, ondanks economische sancties, nog altijd zwaar gevochten. Al maanden stromen er wapens Oekraïne binnen – vanuit Rusland. Het is een van de manieren waarop Rusland de soevereiniteit van het buurland heeft geschonden en er de oorlog heeft opgestookt. Een wapenstilstand uit september is op niets uitgelopen. Duizenden mensen kwamen om.

Met Russische steun zijn de separatisten in het oosten in opmars. Onzeker is wat het uiteindelijke doel is van deze rebellen en van de Russische regering.

Onderhandelingen over een staakt-het-vuren afgelopen weekend leverden niets op.

Amerika overweegt wapens te geven aan Oekraïne

Washington overweegt wapens te leveren aan Oekraïne, zodat mensen in Donbas meer kans hebben de pro-Russische rebellen te verslaan. Toch zijn de meningen daarover verdeeld: een belangrijke adviseur van Obama zei dinsdag dat economische sancties de beste manier zijn om invloed uit te oefenen op Rusland. Volgens hem is het leveren van wapens geen oplossing.

    • Carlijn Vis