Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Luchtmacht Jordanië voert aanval uit op Islamitische Staat

Saif al-Kasaesbeh (tweede van links), de vader van Muath al-Kasaesbeh, rouwt om de dood van zijn zoon.
Saif al-Kasaesbeh (tweede van links), de vader van Muath al-Kasaesbeh, rouwt om de dood van zijn zoon. Foto ANP/EPA/JAMAL NASRALLAH

Jordaanse gevechtsvliegtuigen hebben vandaag een missie uitgevoerd boven door IS bezet gebied. De aanval is een vergelding voor de executie van de door IS gevangen genomen piloot Muath al-Kaseasbeh, twee dagen geleden.

De straaljagers vlogen tijdens de vlucht terug over het dorp waar Al-Kaseasbeh vandaan kwam. De Jordaanse koning Abdullah II was op dat moment op bezoek bij de familie van de vermoorde piloot, zo meldt persbureau Reuters.

Twitter avatar RHCJO RHC Happening Now: His Majesty King Abdullah II offers condolences to the family of martyr Muath Al Kasasbeh in #Karak #Jordan

In een verklaring gisteren stelde hij dat de reactie van Jordanië op de dood van de piloot ‘hard’ zal zijn:

“Deze terreurgroep vecht niet alleen tegen ons, maar ook tegen de islam en zijn pure waarden.”

’55 doden’

Welk doel van Islamitische Staat exact is aangevallen blijft onbekend; de Jordaanse staatsomroep geeft geen verdere informatie, maar volgens Reuters zou het om een doel in Syrië gaan.

Twitter avatar MarquardtA Alexander Marquardt Two #Jordan air force jets just flew very low over central Amman. State TV confirms just went on a bombing run in #Syria.

De zender Al-Arabiya meldt op gezag van Iraakse media dat de aanval plaatsvond in Raqqa, de hoofdstad van het door IS uitgeroepen kalifaat. Doelwit was een commandant van IS, bijgenaamd ‘De Prins van Nineveh’. Hij en 55 andere strijders zouden bij de aanval zijn omgekomen, maar die berichtgeving kan nog niet bevestigd worden.

Jordanie executeerde zelfmoordterroriste

Het land heeft wraak gezworen nadat dinsdag een video op internet werd geplaatst waarin een gekooide Al-Kaseasbeh levend werd verbrand. De gevechtspiloot was eind december boven door IS bezet gebied neergehaald. Diens vrijlating werd inzet van onderhandelingen met IS over de vrijlating van een terdoodveroordeelde zelfmoordterroriste uit Irak. Een paar uur nadat de video was opgedoken, executeerde Jordanië haar samen met een lid van Al-Qaeda.

Jordanië is onderdeel van een door de VS geleide coalitie die al een paar maanden aanvallen op IS uitvoert in Syrië. Waarschijnlijk zal de frequentie van die aanvallen toenemen. In het Amerikaanse congres gaan er stemmen op om de militaire steun aan het koninkrijk - nu 1 miljard dollar - te verhogen.

Lees ook in NRC Handelsblad: Bloed met bloed vergieten, zo is de stemming in Jordanië (€)