Kijken: Hoe een man zijn jeugdwereld nabouwt. Op een schaal van 1 op 24

Modelbouwer Michael Paul Smith bouwt het dorp waarin hij opgroeide in het klein na. Daarna fotografeert hij zijn miniaturen, buiten, met echte bomen op de achtergrond. De documentaire zoomt in op de miniaturen, en vervolgens uit. Het besef dat je gemanipuleerd bent, tovert een glimlach op het gezicht.

Elgin Park - foto 5 Still uit 'Elgin Park' / Via Vimeo

Een Cadillac uit 1950, een ouderwets overheidsgebouw of een Amerikaanse diner in de verte en een jaren 50-deuntje op de achtergrond: dit is Elgin Park. De fantasiewereld van modelbouwer Michael Paul Smith.

Fantasiewereld dekt niet geheel de lading. De 64-jarige Amerikaan maakt namelijk het dorp van zijn jeugd na, op een schaal van 1 op 24. Zijn knutselwerken fotografeert hij buiten, met hedendaagse bomen, straten of gebouwen als decor, en dat levert indrukwekkend realistische beelden op van Amerika tussen 1920 en 1960.

Mega manipulatie

De documentaire zoomt in op de miniaturen, en vervolgens uit en dan zie je Smith op de achtergrond. Het besef dat je gemanipuleerd bent, tovert een glimlach op het gezicht. Hieronder een voorbeeld van hoe Smith te werk gaat:

Elgin Park - foto 1

Elgin Park - foto 1. Foto Michael Paul Smith / visitelginpark.com

Elgin Park - foto 2

Elgin Park - foto 2. Michael Paul Smith / visitelginpark.com

Een man met een hobby

De korte documentaire Elgin Park (zo’n 9 minuten) vertelt in vogelvlucht het levensverhaal van Smith, een man met een hobby. Een uit de hand gelopen hobby. Wat begon als een oefening in schaalmodellen maken en fotograferen, mondde uit in een indrukwekkende reconstructie van het dorp waarin hij opgroeide. Het is geen exacte kopie, maar de sfeer en de taferelen komen overeen met zijn jeugdherinneringen.

Smith is veelzijdig. Dat bewijst ook zijn cv. Naast modelbouwer was hij onder meer postbode, art-director en barman. (Leuk detail: bij de bar werd hij ontslagen omdat hij weigerde een hotpants te dragen.)

Elgin Park - foto 3

Elgin Park - foto 3. Foto Michael Paul Smith / visitelginpark.com

Elgin Park - foto 4

Elgin Park - foto 4. Foto Michael Paul Smith / visitelginpark.com

De invloed van Flickr

Smith deelde zijn foto’s op Flickr en die werden het eerste jaar duizend keer bekeken. Op een dag werd Smith gebeld door een journalist van een Brits autoblad. Sindsdien is zijn ster rijzende: op de dag dat het tijdschrift verscheen, ging zijn pagina van 1000 naar 1 miljoen hits. Op Flickr heeft het project inmiddels 70 miljoen views gehad.

Korte documentaire

Droom weg in het decor van de jaren 50 en vang een glimp op van de prachtige auto’s, bijvoorbeeld een lichtgele DeSoto uit 1956. Let ook op de details: in de achterbak van een van de auto’s staat een boodschappentasje met flessen, ook die maakte Smith na in het miniatuur. Niet van echt te onderscheiden.

Elgin Park from Animal on Vimeo.

    • Carlijn Vis