‘Kabinet komt met aangepaste zorgwet’

Foto ANP / Bart Maat

Er komt een korting op het eigen risico voor mensen die naar een zorgaanbieder gaan waar hun verzekeraar een contract mee heeft. Dat is één van de maatregelen in de aangepaste zorgwet van minister Edith Schippers van Volksgezondheid, zo meldt RTL Nieuws vanavond.

Eind vorig jaar werd de zorgwet van Schippers, die de vrije artsenkeuze van verzekerden gedeeltelijk inperkt, weggestemd door de senaat. Schippers bereidt nu een alternatief voor. Doel van de aangepaste wet is om een miljard aan bezuinigingen te realiseren, net zoals in het oude zorgplan.

Volgens RTL komt er scherper toezicht op fusies van zorginstellingen en krijgen zorgaanbieders meer vrijheid bij het uitvoeren van behandelingen.

Schippers is bezig met een breed pakket aan maatregelen dat nog niet klaar is, reageert een woordvoerder tegenover persbureau ANP. Ze hoopt de aangepaste wet wel zo snel mogelijk te presenteren.

Nieuwe zorgwet belangrijk voor kabinet

Het gesneuvelde wetsvoorstel voorzag in een vergroting van de macht van zorgverzekeraars ten opzichte van ziekenhuizen. Daardoor zouden verzekerden in de toekomst niet in alle gevallen naar de dokter van hun keuze kunnen.

De nieuwe zorgwet is belangrijk voor het kabinet, omdat afspraken die gemaakt zijn met ziekenhuizen, artsen en zorgverzekeraars er wettelijk in worden verankerd. Vorig jaar sprak Schippers met de zorgsector af om voor 2017 een miljard euro te besparen. Het is voor de minister een operatie om de zorg betaalbaarder en effectiever te maken. Zorgverzekeraars zouden strenger mogen selecteren, door bepaalde ziekenhuizen wel en andere geen contract aan te bieden. Zorg in niet-gecontracteerde instellingen zou dan niet meer vergoed worden.

    • Marije Willems