‘Gymnasia selecteren tegen de wet in nog altijd leerlingen’

Het Haagse gymnasium is een van de gymnasia die zich niet houden aan de bindende schooladviezen bij de selectie van leerlingen. Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

Hoewel het sinds dit schooljaar verboden is, blijven veel zelfstandige gymnasia leerlingen selecteren en negeren ze het schooladvies van de basisschool, meldt het AD.

De Cito-score is vanaf dit schooljaar niet meer bepalend voor het schooladvies. Vóór 1 maart geven de scholen een advies over het niveau van de leerling op grond waarvan deze zich kan inschrijven bij een middelbare school. Dat advies is bindend. Gymnasia zijn vervolgens verplicht om alle leerlingen met een vwo-advies te laten meeloten voor een plek op de school. De gymnasia vinden het erg vervelend dat ze geen invloed meer hebben op wie er naar hun school komt.

Een aantal zelfstandige gymnasia heeft met elkaar afgesproken om toch selectief leerlingen toe te laten. Zeker acht gymnasia stellen aanvullende eisen naast het schooladvies om toegelaten te worden. Het gaat volgens de krant in ieder geval om de Rotterdamse gymnasia het Erasmiaans, het Libanon Lyceum en het Marnix Gymnasium en het Haagse Gymnasium Haganum.

Joke Gaasbeek, rector van Gymnasium Haganum in Den Haag:

“Het klopt dat leerlingen kunnen worden afgewezen. Je wilt toch dat kinderen naar een gymnasium komen die daar echt op hun plek zijn. Het is iets anders dan een normaal vwo. Persoonlijk vind ik dat we nog steeds kinderen moeten kunnen weigeren als ze in onze ogen ongeschikt zijn. Juist in het belang van het kind.”

Het ministerie van Onderwijs noemt de handelwijze van de gymnasia ‘onacceptabel’ en dreigt nu de scholen te korten op hun subsidie. Een woordvoerder van het ministerie zegt in de krant:

“De nieuwe wet is klip-en-klaar. Leerlingen mogen niet worden afgewezen als een middelbare school het niet eens is met het bindende advies of op basis van resultaten in de eindtoets.”

    • Anouk Eigenraam