Grote brand op dak bij ziekenhuis Leiden - sein brand meester

Foto via Twitter / Roy Zitman

In een gebouw bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft vanochtend een grote brand gewoed. Vermoedelijk is het vuur ontstaan op het dak van de technische ruimte van het LUMC. De brandweer rukte met groot materiaal uit en om 12.15 werd het sein brand meester gegeven. Niemand raakte gewond.

Eerdere berichten maakten melding van een explosie, doordat een gasfles was ontploft. De brandweer zegt daar geen sprake van is. Volgens een woordvoerder zijn er knallen gehoord doordat er plastic dakplaten ontploften. In de ruimte werden op het moment dat de brand uitbrak koeltorens gesloopt. Het gebouw biedt onderdak aan een noodgenerator.

De technische ruimte hoort bij het LUMC maar staat los van het ziekenhuis. Bloedbank Sanquin staat er ook vlakbij.


Het gebouw van Sanquin is tijdens de brand ontruimd. Volgens de brandweer was er voor het ziekenhuis zelf geen gevaar. De wind stond de goede kant op en patiënten die aan de zijde van het brandende pand liggen, werden verplaatst. Voor de stroomvoorziening van het ziekenhuis had de brand geen gevolgen, al was de bereikbaarheid minder goed:

Twitter avatar LUMC_Leiden LUMC Leiden #LUMC brand in technisch centrum door werkzaamheden. Brand los van het hoofdgebouw. Alle hulpdiensten ter plaatse. LUMC moeilijk bereikbaar

Voor de dienstregeling - de brand was nabij station Leiden CS - had de brand geen gevolgen voor de dienstregeling:

Twitter avatar NS_online NS online @teunvink Voor zover bekend rijdt alles gewoon volgens de dienstregeling op dit moment. ^NI
Twitter avatar RoyZitman Roy Zitman Grote brand vlakbij bij centraal station leiden @Sleutelstad @unitynl @CMLeiden http://t.co/V6LRTnrn9r
Twitter avatar maart2punt0 maartje puts Gebouw tussen leiden centraal en LUMC ontploft voor mijn ogen. Gruwel hopelijk geen gewonden! http://t.co/NKk8ZNYSQB
    • Philippus Zandstra