‘Mega containerbedrijf Rotterdam verdacht van marktmanipulatie’

Het grootste containerbedrijf in de Rotterdamse haven, ECT, wordt verdacht van marktmanipulatie. Afgelopen zomer zou de mededingingsautoriteit Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij ECT zijn binnengevallen.

Het grootste containerschip ter wereld, de CSCL Globe, ligt afgemeerd in de haven van Rotterdam. Foto ANP / Jerry Lampen

Het grootste containerbedrijf in de Rotterdamse haven, Europe Container Terminals (ECT), wordt verdacht van marktmanipulatie. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van bronnen die niet met hun naam in de krant willen.

Afgelopen zomer zou de mededingingsautoriteit Autoriteit Consument & Markt (ACM) bij ECT zijn binnengevallen. De woordvoerder van ACM bevestigt noch ontkent aan NRC dat zij een inval heeft gedaan bij het Rotterdamse bedrijft. ECT was vanochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Update: ECT heeft een verklaring uitgegeven:
“Op 28 augustus 2014 is door de ACM een onderzoek gestart bij ECT. ACM onderzoekt of ECT hierbij op een oneigenlijke manier onderscheid heeft gemaakt tussen barge operators, waardoor bepaalde operators voordelen hebben gehad boven anderen.” ECT heeft, naar haar mening, voldoende kunnen aantonen dat ECT geen misbruik maakt van een vermeende machtspositie en geen oneigenlijk onderscheid maakt tussen barge operators.

Waar worden ze van beschuldigd?

ECT zou binnenvaartschepen die het zelf inhuurt om lading van en naar het achterland te vervoeren voortrekken. In de praktijk betekent dat dat binnenvaartschepen die geen onderdeel zijn van ECT’s speciale dienst ‘European Gateway Services’ vaak moeten plaatsmaken voor eigen schepen van ECT. Daarmee zouden de concurrentieverhoudingen worden verstoord.

Hoe is dit aan het licht gekomen?

Meerdere binnenvaartbedrijven doen tegenover het FD hun beklag over de voorkeursbehandeling die concurrenten ontvangen. Vanwege de machtspositie van ECT willen deze bedrijven niet met naam worden vermeld.

De inval van ACM zou op 28 augustus 2014 zijn geweest. Verschillende bronnen zeggen tegen het FD dat zo’n achttien werknemers van de mededingingsautoriteit op die datum het hoofdkantoor op de Maasvlakte binnenvielen. Ze zouden onder meer computerbestanden in beslag hebben genomen en enkele leidinggevenden hebben ondervraagd.

ACM wil pas bevestigen dat er een onderzoek loopt nadat ECT zelf bekendmaakt dat het onderwerp van onderzoek is.

Topman opgestapt

Op 16 december maakte ECT bekend dat president-directeur Jan Westerhoud per 1 januari met pensioen gaat. Westerhoud, topman sinds eind 2004, ging voorop in een strijd tegen het Havenbedrijf. Het wordt het grootste conflict in de Rotterdamse haven genoemd: de strijd tussen ECT en het Havenbedrijf Rotterdam. ECT-topman Westerhoud schuwde grote woorden niet: het Havenbedrijf richt een ‘bloedbad’ aan op de Eerste Maasvlakte, zei hij in juni 2014. Maar vlak voor de kerst maakten de twee bedrijven bekend dat ze weer vrienden zijn.

Lees ook het artikel van NRCQ: ‘Het ging weleens beter met de Rotterdamse haven.

    • Carlijn Vis