Duitse kartelzaak rond Imtech wordt snel groter

Op tientallen plaatsen hebben de Duitse kartelautoriteiten invallen gedaan bij technische dienstverleners, waaronder het Nederlandse Imtech.

Koers Imtech omlaag na berichten over invallen

Néé, stelde installatiebedrijf Imtech twee weken geleden nog stellig op de website: uit ons eigen onderzoek blijkt niet dat we de mededingingsregels hebben overtreden. „En daar blijven we bij”, zegt de woordvoerder aan de telefoon. Ook nu het openbaar ministerie in München dinsdag onaangekondigd bij vier panden van Imtech in Duitsland binnenviel, om die conclusie zelf te kunnen trekken. Imtech: „Dit is geen nieuw onderzoek.”

Inval met honderden agenten

De aanleiding is dan niet nieuw, maar het onderzoek dat nu is gestart is veel breder dan de kwestie waar Imtech eerder naar verwees – prijsafspraken bij de bouw van twee energiecentrales. Het staat alleen nog niet vast dat de betrokkenheid van Imtech ook groter is dan eerder werd gemeld.

De Duitse autoriteiten klopten dinsdag namelijk niet alleen bij Imtech aan. In één actie vielen honderden agenten tegelijkertijd op 50 adressen binnen – 32 woningen en 18 bedrijfspanden, meldt weekblad Der Spiegel. In totaal zou het om tien bedrijven gaan. Het Bundeskartellamt wil dat aantal niet bevestigen, wel dat het allemaal om „technische dienstverleners” gaat.

En de kartelzaak begon nog zo klein op 29 augustus vorig jaar, met een mailtje van een klokkenluider aan Imtech met vijf facturen erin. Met daarbij op één A4’tje de beschuldiging dat bij de bouw van de energiecentrales in het Groningse Eemshaven en het Duitse Hamm tussen 2008 en 2010 illegale prijsafspraken zouden zijn gemaakt.

De theorie: Imtech zou meer geld aan opdrachtgever Essent en moederbedrijf RWE hebben gevraagd voor werkzaamheden – miljoenen meer. Kartelpartners die hinder ondervonden van die hoge prijs, zouden dat hebben gecompenseerd door valse facturen naar Imtech te sturen. Er zijn drie verdachte kartelpartners bekend: Cofely, Caverion en Ferrostaal. Die laatste gaf aan het Duitse Handelsblatt toe voor wel 1,5 miljoen euro aan nooit uitgevoerd werk te hebben gefactureerd.

Imtech, achtervolgd door Poolse, Duitse en Zwitserse fraudezaken, begon na het klokkenluidersmailtje in augustus naar eigen zeggen meteen met zelfonderzoek en meldde de zaak bij de Duitse mededingingsautoriteit. Wel liet het beursgenoteerde bedrijf na er een expliciete alinea aan te wijden in het prospectus voor de beleggers, toen het in oktober voor 600 miljoen euro aan extra aandelen wilde uitgeven. Pas in november gaf Imtech de affaire publiekelijk toe na vragen van De Telegraaf en Handelsblatt – wat beleggers irriteerde.

Van Denemarken tot Nigeria

Het onderzoek van de Duitse autoriteiten dat op de melding van Imtech volgde, gaat over veel meer dan die twee energiecentrales, blijkt nu. Der Spiegel bericht dat het ook over prijsafspraken bij energiecentrales in Lünen, Mannheim, Hamburg-Moorburg en Wilhelmshaven gaat. En over projecten in Denemarken, Zweden, Frankrijk, Nigeria.

Niet duidelijk is welke rol Imtech daar allemaal precies in zou spelen. Het bedrijf „herkent zich niet” in de genoemde landen. „Blijkbaar wordt het nu sectorbreed onderzocht.” De koers daalde gisteren scherp (min 7 procent), maar herstelde vanochtend weer licht.

    • Carola Houtekamer