Dodental vliegramp Taiwan naar 31, piloot meldde motorproblemen

Een deel van het vliegtuig van TransAsia Airways is aan land gebracht. Foto: ANP/EPA/DAVID CHANG

Het aantal dodelijke slachtoffers van de vliegramp bij Taipei is gestegen naar 31. Uit opnames van de vluchtleiding is ondertussen gebleken dat de piloot een noodoproep deed nadat hij problemen signaleerde in een van de motoren.

Het vliegtuig stortte gisteren kort na opstijgen neer in de rivier Keelung bij hoofdstad Taipei. Wat de oorzaak exact is geweest blijft nog onbekend. In de opnames van de vluchtleiding rept de piloot van een ‘engine flameout’, waardoor een motor stil kan komen te staan. Dat kan worden veroorzaakt door een gebrek aan brandstof, vulkaanas of een vogel die in een motor vliegt.

Een bron bij de Taiwanese luchtvaartautoriteit wil niet ingaan op de melding van de piloot. Ook geruchten dat de piloot de lijn van de rivier volgde om gebouwen te ontwijken kunnen niet worden bevestigd.

Er zaten 58 passagiers in het vliegtuig van TransAsia Airways. Vijftien zijn reeds gered, naar twaalf anderen wordt nog gezocht. Volgens de politie wordt de zoektocht belemmerd doordat het zicht in het water zeer slecht is. Wel is de achterste sectie van het vliegtuig afgelopen nacht uit de Keelung getakeld.

Beelden van het vliegtuig zijn kort na het ongeluk opgedoken op internet:

    • Philippus Zandstra