2Doc: Speciale vlucht

NPO 2, 23.55-00.50u.

In het vreemdelingendetentiecentrum Frambois bij het Zwitserse Genève wachten uitgeprocedeerde asielzoekers en illegale immigranten op hun uitzetting.

Een aantal van deze immigranten leeft al jaren in Zwitserland, werkt, betaalt belasting en heeft een gezin gesticht. De opsluiting in Frambois kan zo twee jaar duren, alvorens ze zonder aankondiging op transport worden gezet. Degenen die weigeren mee te werken worden onder dwang, geboeid en geblinddoekt, op het vliegtuig gezet. Op een ‘speciale vlucht’.

In het centrum worden intense relaties aangegaan tussen gedetineerden en de staf. De aankondiging wie per direct het land zal worden uitgezet, roept dan ook bij beide partijen heftige emoties op.

Het is de Zwitserse regisseur Fernand Melgar gelukt wat elders in Europa nog onmogelijk is: filmen in een vreemdelingendetentiecentrum. In zijn eerdere documentaire The Fortress schetste regisseur Fernand Melgar een portret van het leven in een Zwitsers asielzoekerscentrum, waar de immigranten verblijven in afwachting van een verblijfsvergunning. Slechts één procent van de aanvragers krijgt een permanente vergunning. In Speciale vlucht toont hij het einde van deze rit.