Dit melden andere media vandaag

Foto ANP

 Wat zijn de belangrijkste zakelijke verhalen van andere media vandaag?

Onder Jean-Claude Juncker heeft de Europese Commissie transparantie hoog in het vaandel staan. Daar blijkt weinig van tijdens de huidige onderhandelingen over het nieuwe handelsverdrag tussen de VS en de EU. “Velen hebben kritiek op deze moeizame relatie die de Europese instituten lijken te hebben met transparantie”, schrijft FTM in een verslag vanuit Brussel.

Het verzet tegen het Transatlantic Trade and Investement Pact (TTIP) komt van groepen als lobby-waakhond CEO en partijen als Groenlinks. De onderhandelingen gaan vooral over de agri-food-sector: landbouw en voeding. “TTIP is een uitgelezen kans voor de agrarische voedselindustrie om lastige regelgeving in het belang van mens en milieu naar hun hand te zetten”, zegt europarlementariër Bas Eickhout.

FTM vat samen:

Komende vrijdag weten we (iets) meer over de voortgang van TTIP, dan sturen de onderhandelaars een voorlopig rapport de wereld in. Het is niet waarschijnlijk dat hier in detail zal worden getreden over het opheffen van belemmeringen voor de voedselindustrie en landbouwsector. Wij wachten af tot de volledige versie weer uitlekt en houden u op de hoogte.

Omzeil KPN nog maar even

KPN onder de loep in de Volkskrant. Uit de nieuwe jaarcijfers blijkt dan wel dat het beter gaat met het telecoombedrijf. Maar de druk blijft groot, aldus de krant, en er moet meer worden bezuinigd.

Kernvraag: Waar zit het probleem van KPN eigenlijk? Antwoord: In de zakelijke markt. “Bedrijven geven steeds minder uit aan telecomdiensten.”

Een negatief advies voor beleggers, dus: “Vanwege die aanhoudend zware concurrentie en de snelle technologische veranderingen, adviseert Theodoor Gilissen-analist Jos Versteeg KPN voorlopig maar even te mijden.”

Griekse toestanden

De gevolgen van de Griekse verkiezingen worden nu duidelijk, schrijft Trouw. “De Europese Centrale Bank heeft Griekenland onverwacht hard de duimschroeven aangedraaid.”

De bank accepteert geen Griekse staatsobligaties meer als onderpand, omdat er “geen uitzicht is op een succesvol einde van het programma”, lichtte het ECB-bestuur toe. Griekenland houdt zich niet aan de afspraken over bezuinigen en hervormingen, en hoe hartelijke de nieuwe regering ook werd ontvangen in Brussel - dat heeft gevolgen.

“Natuurlijk worden er zaken gedaan met de democratisch gekozen nieuwe Griekse regering”, aldus Trouw, “maar er zijn nog achttien andere eurolanden waarvan de bevolking zich óók heeft uitgesproken.”

    • Diederik van Hoogstraten