De beursgang van Bols, wat hebben ze díe goed geregeld

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: De beursgang van Lucas Bols

Wie: Euronext-bestuursvoorzitter Maurice van Tilburg, Huub van Doorne - de voorman van Lucas Bols, Sandie van Doorn - de ‘creative & communications director’ en vrouw van, en CFO Joost de Vries

Stréss. Bij de werknemers van Lucas Bols die niet met de pers mogen praten, wat er ook gebeurt. Bij de heen en weer vliegende dames van de organisatie. De fotografen die elkaar nog gauw – en uiteraard geheel per ongeluk - een oog uitsteken vlak voordat Lucas Bols-topman Huub van Doorne op de beursgong slaat.

Lucas Bols-topman Huub van Doorne ráákt die gong #beursgang #Euronext

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Een mevrouw in lichtroze mantelpak roept dat het bijna zover is. Tien seconden voor negen. Aftellen - een geconcentreerde blik van Van Doorne, flitsende camera’s. En grote opluchting wanneer Van Doorne de gong heeft geraakt. Gezucht. Geklap. De mevrouw in het mantelpak die roept dat dat wel heel snel voorbij gaat, zo’n gongslag.

Het eerste bedrijf van Maurice

Euronext-CEO Maurice van Tilburg spreekt Van Doorne, zijn vrouw Sandie – tevens de ‘creative & communications director’ bij Bols, en CFO Joost de Vries toe. “Jullie zijn het eerste bedrijf dat ik hier, op de Amsterdamse beurs, mag verwelkomen”, zegt de pas aangetreden beursbaas trots. De drie knikken. Wat Van Doorne ook probeert, hij krijgt de grijns niet van zijn gezicht.

De koers steeg na de gongslag ietsje. Van 15,75 euro – 1575 was het oprichtingsjaar van Lucas Bols dat toen nog ‘Het Lootsje’ heette - naar 16,52 euro. Van Tilburg:

“In 1652 werd Lucas Bols geboren. Het staat gewoon in de sterren!”

En een beeldje

Krijgt Van Doorne ook nog een beeldje uit handen van Van Tilburg:

“Dit is Mercurius, de god van de handel. Ik hoop dat jullie straks, net als hij, de wind in de rug hebben.”

Zij ook. De jenever- en likeurproducent zal dankzij de beursgang zijn schulden geleidelijk aflossen, is de bedoeling.

Maar nu is het feest. Met een glanzende, donkerblauwe Lucas Bols-taart. Roze cocktails, ja - gemaakt met jenever, want dat is dus alláng geen bejaardentehuisdrankje meer, en de mevrouw in lichtroze mantelpak die roept dat ze het toch maar allemaal góed geregeld hebben.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken