Chipmaker NXP profiteert van mobiele betaalsystemen

Fabrikanten van Android-telefoons komen met een antwoord op Apple Pay. Chipmaker NXP profiteert.

Als bij de kassa wordt afgerekend wordt met mobiele telefoons, rinkelt ook de kassa bij NXP. De Nederlandse chipfabrikant (zo’n 24.000 werknemers) profiteert van de investeringen die de telefoonmakers doen in mobiele betaalchips.

De divisie secure connected devices boekte afgelopen jaar een omzet van ruim 1 miljard dollar (879 miljoen euro), een groei van 37 procent.

NXP maakte gisteren de jaarcijfers bekend. De omzet bedroeg vorig jaar 5,6 miljard dollar (een stijging van 17 procent) en de winst 539 miljoen dollar (een stijging van 55 procent). Het meeste geld komt van de divisie die chips maakt met zowel analoge als digitale schakelingen, bijvoorbeeld voor mobiele zendmasten. NXP maakt ook chips voor paspoorten en draadloze toegang met kaarten.

Maar de snelste groeier in 2014 was de tak die beveiligde chips levert aan telefoonleveranciers. NXP is een van de hofleveranciers van Apple, dat afgelopen najaar een mobiel betaalsysteem introduceerde in de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Daarvan werden er in het laatste kwartaal van vorig jaar bijna 75 miljoen van verkocht. Apple Pay, dat samenwerkt met de creditcardmaatschappijen, lijkt in de Verenigde Staten succesvol.

In navolging van Apple Pay willen ook Android-fabrikanten mobiele telefoons leveren waarmee je bij de kassa kunt betalen met één draadloze ‘tik’ in plaats van het intoetsen van een pincode. NXP werkt samen met Chinese telefoonfabrikanten. NXPs’ betaalchip doet niet alleen de draadloze communicatie maar bevat ook een beveiligd element voor de goedkeuring van de transactie.

Verwacht wordt dat Samsung, de grootste telefoonmaker, met een eigen betaalsysteem komt. Begin maart wordt op een beurs in Barcelona de Galaxy S6, het Zuid-Koreaanse antwoord op de iPhone 6, geïntroduceerd.

    • Marc Hijink