China draait aan alle mogelijke groeiknoppen

Foto AFP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Wat ze in Europa kunnen, kunnen wij ook, lijkt de Chinese Volksbank te denken. De Chinese economie groeit dit jaar met krap 7 procent en dat is veel te langzaam, vinden ze in China. Daarom maakt de Chinese Volksbank een bedrag gelijk aan 100 miljard Amerikaanse dollar vrij om in de economie te pompen. Dat schrijft The Wall Street Journal.

De centrale bank heeft verordonneerd dat banken minder reserves hoeven aan te houden. Als gevolg kunnen ze meer lenen aan consumenten, huizenkopers en bedrijven. Zo moet de economie beter draaien.

De keerzijde is wel dat banken zo een groter risico lopen aangezien ze  minder reserves aanhouden.

Megahandelsakkoord aanstaande volgens Australische minister

Een vrijhandelsakkoord tussen Azië, de VS, delen van Latijns-Amerika en Australië is aanstaande. Dat zegt de Australische minister van Handel Andrew Robb tegen de Australische zender ABC.

Ergens half februari of uiterlijk begin maart moet het akkoord tussen landen grenzend aan de Stille Oceaan rond zijn, zei de minister tegen verzamelde journalisten.

De onderhandelingen verlopen zeer stroef. Ieder land wil om binnenlandse politieke redenen sectoren beschermen, iets wat de voortgang van een vrijhandelsakkoord zelden ten goede komt. Japan beschermd de landbouwsector (rijst, suiker), net als de Verenigde Staten. Australië wil voorkomen dat landen zaken kunnen aanspannen om onder strenge etikettering op bijvoorbeeld sigarettenpakjes uit te komen.

PlayStations leveren Sony veel geld op

Walkmans zijn al jaren uit en na het hackingschandaal is ook de filmdivisie een gevoelig onderwerp bij Sony. Maar toch gaat het redelijk met het Japanse bedrijf. Het bedrijf verwacht dit jaar ongeveer 1,2 miljard euro verlies te maken. Natuurlijk is dat niet best, maar eerder dit jaar verwachtte het bedrijf nog 1,7 miljard euro verlies te lijden. Zaken gaan dus beter dan verwacht voor Sony, schrijft de Financial Times.

Hoe komt dat? Een grote ontslagronde waarbij 33.000 banen verdwenen, zorgt ervoor dat de personeelskosten beter onder controle zijn. De divisies die computers en televisies maken, zijn verkocht en in een apart dochterbedrijf gestald. Sony heeft zich teruggetrokken uit de competitieve markt voor smartphones in China. En het bedrijf profiteerde van de populariteit van de spelcomputer-PlayStation.

Zijn alle problemen dan voorbij? Nee. Sony verwacht dat het hackingschandaal het bedrijf 35 miljoen dollar zal kosten. “Dit zal een enorme uitdaging voor ons blijven”, zegt financieel directeur Kenichiro Yoshida tegen de Financial Times.

    • Melle Garschagen